... / ... / Patiëntenzorg / Controles en onderzoeken

Controles en onderzoeken

Als uw kind op de polikliniek komt, kunnen er onderzoeken worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bloedonderzoek of controle van bloedvaten.


koppies

Bloedonderzoek
Eén keer per jaar nemen we in principe bloed af voor onderzoek. Hiermee kijken we hoe het met het bloedgehalte is en de aanmaak van nieuw bloed, of er voldoende ijzer is, en het foliumzuurgehalte goed is. Verder kijken we naar hoe de lever en de nieren functioneren.

Controle van de hersenvaten
Wanneer uw kind 2 jaar is, komt het in aanmerking voor controle van de hersenvaten.
Dit wordt elke 6-12 maanden herhaald.

Waarom deze controles van de hersenvaten?
Door sikkelcelziekte kunnen de grote bloedvaten, die de hersenen van bloed en dus zuurstof moeten voorzien, vernauwd raken. Als zo’n vernauwing aanwezig is, heeft uw kind een verhoogde kans op beschadiging van de hersenen. Beschadiging willen we voorkomen, om deze reden wordt uw kind regelmatig gecontroleerd.

Hoe gaat het hersenonderzoek in zijn werk?
Met geluidsgolven wordt de stroomsnelheid in de bloedvaten van het hoofd van uw kind gemeten. Dit gebeurt met een klein zendertje dat tegen de zijkant van het hoofd van uw kind wordt geplaatst. Het zendertje is verbonden met een beeldscherm waarop de resultaten van de meting door u en uw kind kunnen worden gevolgd.

Uw kind heeft nauwelijks last van het onderzoek. Het is niet schadelijk of pijnlijk. Het onderzoek heet: TransCraniële Doppler echografie, ook wel: TCD. Wanneer de uitslag van het TCD onderzoek niet in orde is, hoort u dit van uw kinderartshematoloog. Die zal u vertellen wat er dan zal gaan gebeuren.

Controle van het hart
Wanneer uw kind 5 jaar is geworden maken we een echo van het hart. Afhankelijk van hoe ernstig de bloedarmoede van uw kind is wordt dit regelmatig herhaald.

Waarom deze controles van het hart?
Omdat uw kind een ziekte heeft waarbij het hart belast wordt, willen wij op de hoogte zijn van de werking van het hart van uw kind. Omdat het hart zwaarder wordt belast als de bloedarmoede ernstiger is, doen we bij deze kinderen vaker een echo van het hart.

Hoe gaat het onderzoek van het hart?
Dit gebeurt ook door onderzoek met geluidsgolven, oftewel echo onderzoek. Uw kind heeft nauwelijks last van het onderzoek. Het is niet schadelijk of pijnlijk.

Radiologisch onderzoek
Soms is het nodig radiologisch onderzoek (röntgenfoto of echografie) te doen van de borstkas of de buik om te kijken naar de longen, het hart en de buikorganen. Bij een echo van de buik kijken we naar de lever, nieren en milt. Dit doen we om te kijken of de organen er goed uitzien of om vast te stellen of er galstenen zijn. Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt van de hand om te kijken naar de skeletleeftijd in verband met de groei van uw kind.

Oogonderzoek
Vanaf de leeftijd van vijf jaar zullen we de oogarts naar de ogen van uw kind laten kijken. Dit om te controleren of uw kind goed ziet en of er door de sikkelcelziekte schade is opgetreden aan de ogen. Afhankelijk van de bevindingen wordt dit onderzoek herhaald.