... / ... / Activiteiten / Jörgen Raymann leest voor

Jörgen Raymann leest voor

uit het kinderboek Maisa en de maan, fotocollage van deze voorleesmiddag met Jörgen Raymann met patiëntjes.

Drager
'Maisa en de maan' gaat over sikkelcelziekte, een ernstige aandoening aan het bloed die zich uit in bloedarmoede en aanvallen met ondraaglijke pijn. Een op de zeven mensen met een niet-Westerse oorsprong is drager van het gen voor de ziekte. In het Sikkelcelcentrum van het Erasmus MC worden veel kinderen en volwassenen die lijden aan deze aandoening behandeld.

Verhaal
Er zijn nog nauwelijks Nederlandstalige kinderboeken over dit onderwerp. Schrijver en illustrator Glynis Terborg zocht daarom contact met een kinderarts-hematoloog en een sikkelcelverpleegkundige van het Erasmus MC-Sophia. Uit die samenwerking is Maisa en de Maan ontstaan: het verhaal van een klein meisje met sikkelziekte.

Genezen
Terborg: "Ik ben blij dat we nu een leuk leesboek hebben voor kinderen, dat tegelijkertijd bewustzijn creëert rond de ziekte. Hoe meer kinderen het lezen, hoe meer mensen over de ziekte weten en erover praten. Want dat is nodig. Er fietst nog altijd niemand een berg op voor sikkelcelziekte, terwijl het echt een heel ernstige aandoening is die nog niet te genezen is."

Ceremoniemeester
Jörgen Raymann leest op woensdag 7 oktober voor aan kinderen die zijn opgenomen in het Erasmus MC-Sophia, of die er geregeld op de poli's komen. Cabaretière, presentatrice en actrice Jetty Mathurin is die middag de ceremoniemeester. 

Glynis aan het woord Dr. Marjon Cnossen met Glynis jurgenoverhandiging
Jurgen en het boek filmcrew
Jurgen leest voor Jurgen laat plaatjes zien