Klachten en afwijkingen

Bij de oogziekte van Graves kunnen de klachten en afwijkingen in verschillende vormen en verschillende mate van ernst optreden. Niet elke patient met de ziekte van Graves krijgt oogafwijkingen.

Waarom de ene patient met de ziekte van Graves wel oogafwijkingen krijgt en de andere niet, is niet bekend. Wel is bekend dat roken een erg negatieve invloed heeft op het verloop van de aandoening. Elke patient met de ziekte van Graves wordt dan ook aangeraden te stoppen met roken.

 • Uitpuilen van de ogen, zwelling van de oogleden, roodheid, irritatie
  Door de ontstekingsreactie van het vet en de spieren rond de oogbol in de oogkas ontstaat er vaak een toename van het volume in de oogkas. Hierdoor gaan de ogen uitpuilen (exophthalmos of prooptosis) en zwellen de oogleden op. Door de uitpuiling van de ogen, sluiten de ogen vaak minder goed. Dit alles kan leiden tot rode ogen en pijn en irritatie van de ogen. De pijn is vaak erger bij bewegen van de ogen.
      
 • Beperking van de oogbewegingen en dubbelzien
  Door de ontstekingsreactie van de spieren rond de oogbol in de oogkas, zwellen de spieren op. Hierdoor kan de beweeglijkheid van de ogen verminderen. Dubbelzien treedt op als de beweging van het linker en rechteroog niet meer simultaan kan gebeuren. Het dubbelzien kan enkel optreden bij het kijken in een bepaalde richting, of, in ernstigere gevallen, in alle richtingen.
    
 • Teruggetrokken boven- en onderoogleden
  Door de ontstekingsreactie van de spieren van de boven- en onderoogleden, kunnen de bovenoogleden te hoog staan en de onderoogleden te laag. Hierdoor worden de ogen als het ware groter en heeft de patient een geschrokken blik. Ook kan de ooglidsluiting hierdoor beinvloed worden, zeker indien er reeds sprake is van uitpuilen van de ogen. Dit kan leiden tot rode ogen, irritatie en zandkorrelgevoel.
    
 • Bedreiging van het gezichtsvermogen
  Door de ontstekingsreactie van de weefsels in de oogkas rondom de ogen, kan de oogzenuw in de knel raken. Hierdoor kan het gezichtsvermogen verminderen. Ook kunnen er afwijkingen aan het hoornvlies ontstaan indien de ogen onvolledig kunnen sluiten. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een ontsteking van het hoornvlies en daardoor daling van het gezichtsvermogen.