... / ... / ... / Lopende onderzoeken / PreCara

PreCara

Hier vindt u informatie over de PreCara, een studie naar de invloed van ziekteactiviteit op de vruchtbaarheid.

Ons ziekenhuis heeft een zwangerschap(worden) zorgpad. Dit is geschikt voor elke vrouw met een zwangerschapswens en een vorm van reuma. Zie hiervoor zorgpaden. In aansluiting op de normale zorg wordt PreCara aangeboden. Dit is een onderzoek voor vrouwen met RA en een hoge ziekteactiviteit en / of de onmogelijkheid om te stoppen met gecontraindiceerde medicamenten.

Doel van het onderzoek:
De keuze van medicatie voor de behandeling van RA is beperkt als een vrouw zwanger wil worden. Bovendien geniet het gebruiken van zo min mogelijk medicatie tijdens de zwangerschap de voorkeur. De ziekteactiviteit zal hierdoor echter meestal oplopen. In dit onderzoek willen we ziekteactiviteit van RA verlagen door het blijven voorschrijven van medicatie, die tijdens de zwangerschap wel voorgeschreven kan worden. We blijven die medicatie aan voorschrijven, omdat er een hoge ziekteactiviteit is of verwacht wordt bij het stoppen van de huidige medicatie. Het is standaard patiëntenzorg om de RA zo rustig mogelijk te houden, ook rondom een zwangerschap is het belangrijk, en kan hiervoor reguliere medicatie worden gebruikt. We willen onderzoeken of het blijven voorschrijven van medicatie en met het bereiken van een lage ziekteactiviteit de kans op een zwangerschap wordt vergroot. En we willen onderzoeken of de zwangerschapsuitkomst (geboortegewicht en gezondheid van het kind) goed is als de ziekte goed onder controle wordt gehouden. We willen in de preconceptionele fase de patienten laten onderzoeken door de gynaecoloog en een preconceptioneel advies laten geven, zodat ook andere risico’s waardoor een zwangerschap verhinderd wordt of afwijkend kan verlopen, worden geminimaliseerd. Tijdens de zwangerschap zijn gynaecologen ook betrokken om al vroeg in de zwangerschap de groei van het vruchtje te monitoren. Na de bevalling willen we de gezondheid van de geboren kinderen graag volgen (aparte folder wordt verstrekt). Het gebruik van medicatie gebeurt volgens een protocol zoals gebruikelijk op onze afdeling reumatologie van het Erasmus MC. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zal een richtlijn geschreven worden voor alle reumatologen in Nederland over hoe zij kunnen omgaan met vrouwen met actieve RA en een kinderwens.

Aanmelden
Aanmelden voor het onderzoek kan door middel van een mail sturen. Voeg hierbij uw verwijsbrief van uw eigen arts. Tevens is het fijn als er een lijst is met welke medicatie er de afgelopen jaren zijn gebruikt en wat daar het resultaat van was. Het is ook mogelijk om de aanvraag te faxen naar 0107033146. Noteer bij de verwijzing dat het gaat om een aanmelding voor het zwangerschaps(wens)zorgpad of de PreCara.

Elke vrouw die met de precara meedoet, doorloopt automatisch ook het zwangerschaps(wens)zorgpad.