Reumatologie

Welkom op de site van de afdeling Reumatologie.

Reumatologie

Welkom op de site van de afdeling Reumatologie.

 
Patiënten krijgen meer grip op reuma met de nieuwe Reuma App
Lees meer

Dankzij app meer kennis over ziekte en betere voorbereiding op gesprek met arts

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft samen met patiënten een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de Reuma App.  Met de Reuma App krijgen patiënten gepersonaliseerde informatie waardoor ze meer grip krijgen op hun ziekte. 

De Reuma App stelt vragen over allerlei onderwerpen die patiënten zelf kunnen kiezen. Bijvoorbeeld over bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van hun antwoorden krijgen patiënten informatie en praktische tips, waardoor ze makkelijker met hun ziekte kunnen omgaan. Met het uitgebreide  logboek kunnen patiënten zien hoe het met hun ziekteverloop gaat. Iedere dag kan de patiënt aangeven hoe hij of zij zich voelt en eventueel een vragenlijst invullen over zijn of haar functioneren met reuma. De patiënt krijgt zo meer inzicht hoe de reuma verloopt.

Naast informatie over reuma is er een game ontwikkeld die op een simpele manier uitlegt hoe ontstekingsreuma werkt. De Reuma App heeft een agendafunctie die patiënten herinnert welke medicijnen zij op welk moment moet innemen en aan afspraken met hun reumatoloog. Om de soepelheid van de spieren en gewrichten te bevorderen, geeft de Reuma App oefeningen voor hand, elleboog, knie, nek, pols, schouder of rug. De video’s zijn door een in reuma gespecialiseerde fysiotherapeut samengesteld.

“Patiënten willen grip krijgen op hun gezondheid. De innovaties van het Erasmus MC zijn hierop gericht. De Reuma App is een goed voorbeeld van een zelfmanagement tool”, aldus prof.dr. Mieke Hazes, hoogleraar en afdelingshoofd Reumatologie. “Door de Reuma App zijn patiënten meer betrokken bij hun behandeling en krijgen ze meer kennis over hun ziekte. Zo gaan ze bijvoorbeeld beter voorbereid het gesprek met de arts aan. In samenspraak met de patiënt kunnen we dan sneller tot een meer passende behandeling komen”. 

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC wil inzicht krijgen in de werkzaamheid en ervaringen met de Reuma App. Daarom is een onderzoek gestart: ‘Evaluatiestudie naar de effectiviteit van de Reuma App’. Hoewel de Reuma App een hulpmiddel is voor alle reumapatiënten, wordt alleen aan patiënten van het Erasmus MC op vrijwillige basis gevraagd mee te doen aan het onderzoek. 

De Reuma App is vanaf vandaag gratis beschikbaar in de App Store (Apple) en Google play (Android) en is ook te downloaden via www.reumaapp.nl 

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

Lees minder