... / ... / ... / Warmtebehandeling / Algemene informatie

Algemene informatie

Hyperthermie of warmtebehandeling

Op deze pagina vind u informatie over de Hyperthermiebehandelingen op de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC - Kanker Instituut.

Hyperthermie betekent letterlijk 'verhoogde temperatuur'. We geven hyperthermie als plaatselijke warmtebehandeling in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.

Het doel van de behandeling is de temperatuur in het doelgebied tussen de 40 en 43 °C  te houden. Hyperthermie als enige behandeling heeft weinig effect.


Er worden 4 verschillende behandelmethodes beschreven:
Hyperthermie met MRI
Diepe Hyperthermie 
Oppervlakkige Hyperthermie (tot 4-5 cm diepte onder de huid)
Hyperthermie in hoofd-/hals gebied

Voor de start van de behandelingen zal er een gesprek zijn met een arts van de unit hyperthermie. U krijgt dan nadere informatie over de voor u gekozen hyperthermie-behandeling.


Bereikbaarheid en contact


U bereikt de Hyperthermie via de afdeling Radiotherapie, ingang Zimmermannweg. Via wachtgebied A en E loopt u naar de liften in het Nf gebouw. U gaat door de klapdeuren naar de liften door op de grijze knop te drukken. U neemt de lift naar de 5e verdieping, uit de lift door de klapdeuren aan uw linkerhand, dit is de afdeling Radiologie. Voor de balie de gang in naar links naar wachtgebied 5M. U kunt hier plaatsnemen u hoeft zich niet te melden.


U kunt de liften in het Nf gebouw ook bereiken via de Passage. Volg dan de borden met Nf.