... / ... / ... / Specialistische behandelingen / Stereotactische bestraling

Stereotactische bestraling

Stereotactische radiotherapie is een vorm van precisiebestraling die bestaat uit een aantal bestralingen. Bij een eenmalige bestraling wordt gesproken van stereotactische radiochirurgie, omdat het effect ervan vergelijkbaar is met het effect van een chirurgische behandeling. Per jaar worden hier ongeveer 500 patiënten behandeld met behulp van deze vorm van precisiebestraling.

Het principe van stereotactische radiotherapie berust op de grote nauwkeurigheid waarmee de afwijking bestraald kan worden. Het gevolg is dat de stralenbelasting van het direct aangrenzende normale weefsel tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor kunnen hoge stralingsdoses worden afgegeven zonder daarbij omliggende vitale weefsels te beschadigen (bijvoorbeeld oogzenuwen en hersenstam).

Specifieke toepassingen van stereotactische radiotherapie:


Symposium stereotactische radiotherapie
Het SRT symposium Lab NL is een symposium over stereotactische radiotherapie voor radiotherapeutisch laboranten in Nederland. In 2006 is naar aanleiding van het 5 jarig bestaan van de afdeling stereotaxie als onderdeel van de afdeling Radiotherapie (Erasmus MC) het eerste symposium georganiseerd. De reacties op dit symposium waren zeer positief, zodat dit symposium uitgegroeid is tot een 2 jaarlijks evenement. Lees hier meer over het SRT symposium Lab NL.