... / ... / ... / Specialistische behandelingen / Brachytherapie (inwendige bestraling)

Brachytherapie (inwendige bestraling)

De afdeling Radiotherapie heeft zeer uitgebreide faciliteiten voor brachytherapie (inwendige bestraling), waarmee een diversiteit aan behandelingen wordt uitgevoerd. Bij deze vorm van bestraling wordt een kleine radioactieve bron in of zeer dichtbij het tumorweefsel geplaatst. Hierdoor kunnen omliggende organen veel beter worden gespaard en krijgt de tumor een veel hogere dosis bestraling. We kunnen alleen kleine tumoren behandelen met deze methode. Jaarlijks gaat het om ongeveer 400 patiënten.

Brachytherapie wordt toegepast als afzonderlijke behandeling, maar ook in combinatie met uitwendige bestraling. We maken gebruik van High Dose Rate brachytherapie (HDR). De unieke expertise op het gebied van brachytherapie wordt ook ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingsvormen.

Wat is HDR Brachytherapie?
HDR staat voor 'High Dose Rate' en betekent letterlijk 'Hoog Dosis Tempo'. Hiermee wordt een kortdurende (snelle) inwendige bestraling van een hoog stralingsniveau bedoeld.
Het woord brachytherapie komt van het Griekse woord “brachy” wat dichtbij betekent en het Griekse woord “therapie” wat behandeling betekent. In dit geval betekent het, het plaatsen van een kleine radioactieve bron in of vlakbij het tumorweefsel.