... / ... / ... / Specialistische behandelingen / Cyberknife bestraling

Cyberknife bestraling

U vindt hier een voorlichtingsfilm waarin u stap voor stap ziet wat er gebeurt als u voor een behandeling met de Cyberknife op onze afdeling komt. De volgende dingen komen aan bod: het aanmelden, het gesprek met de radiotherapeut, het maken van een CT-Scan en de bestraling zelf. In de film geven we ook informatie over zaken als bijwerkingen.

In de meeste gevallen maken we voor een bestraling met de Cyberknife eerst een vacuümmatras. Tijdens de bestraling ligt u in dat matras. Meer informatie hierover vindt u in het filmpje over het vacuümmatras verderop op deze pagina.

Wat is een Cyberknife?
Het Cyberknife is een bestralingstoestel, gemonteerd op een robotarm. De robotarm bevat een kleine versnellerbuis waarin straling wordt opgewekt. De arm kan in veel meer posities gemanoeuvreerd worden dan conventionele toestellen. Het Cyberknife maakt gebruik van een pencil beam, een smalle stralingsbundel waarmee het bestralingsgebied wordt afgetast. Een andere bijzondere eigenschap van het Cyberknife, is het vermogen om mee te bewegen met de ademhaling. Tumoren die bewegen door de ademhaling kunnen op deze manier uiterst precies bestraald worden. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke bestralingsdosis krijgt.

Mantis en Polaris
In 2004 startte de afdeling Radiotherapie al met precisiebestralingen van specifieke tumorsoorten op de Cygnus, een Cyberknife toestel. In 2013 is dit toestel vervangen door twee nieuwe Cyberknife toestellen: de Mantis en Polaris. Jaarlijks kunnen 700 patiënten een behandeling ondergaan op een van deze twee toestellen.

Toepassingen
Het Cyberknife wordt gebruikt voor de volgende behandelingen:
Behandeling van longtumoren
Behandeling van prostaattumoren
Behandeling van hoofd/halstumoren
Behandeling van levertumoren
Behandeling van werveltumoren (halswervels)
Behandeling van werveltumoren (borst- en lendewervels)
Behandeling van bekkentumoren
Herbestraling

Heeft u specifieke vragen voor ons, bijvoorbeeld over de mogelijkheid tot behandeling, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Deze kan u in overleg met de radiotherapeut aanmelden voor behandeling.
Voor technische informatie kunt u ook kijken op de website van de fabrikant.