Korter bestralen, hogere dosis

Een korte serie bestralingen met een hogere dosis straling per keer werkt bij prostaatkanker net zo goed als de conventionele bestralingsserie met een lagere dosis.

Man bij Erasmus MC Daniel den HoedDat blijkt uit een studie van het Erasmus MC Kanker Instituut en het Antoni van Leeuwenhoek-NKI in Amsterdam.

Dosis
In de studie werd de gebruikelijke bestralingsbehandeling bij prostaatkanker, 39 bestralingen, vergeleken met een nieuwe methode waarbij het aantal bestralingen ruimschoots wordt gehalveerd: 19 keer. De dosis per bestraling is hierbij verhoogd.

Beter
Radiotherapeut-oncoloog en hoofdonderzoeker prof. Luca Incrocci van het Erasmus MC presenteerde de resultaten zondag 18 oktober tijdens een oncologiecongres in de VS. "De resultaten lijken bij de nieuwe, snelle methode zelfs iets beter te zijn, al is dat strikt genomen statistisch nog niet aangetoond", vertelt Incrocci.

Kankervrij
"De patiënten worden al vijf jaar lang gevolgd. Nu blijkt 77% van de groep die de conventionele behandeling heeft gekregen kankervrij te zijn. In de groep die de korte serie kreeg, bleef 80% vrij van kanker."

Ziekenhuizen
Incrocci legt uit dat het grote voordeel van de nieuwe behandeling is dat mensen veel minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Bovendien denkt hij dat de zorg goedkoper wordt, omdat per bestralingsapparaat meer patiënten kunnen worden behandeld. De nieuwe methode zal na publicatie van het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift worden ingevoerd in Nederlandse ziekenhuizen.

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 19 oktober 2015.

Deel deze pagina: