Bestraling op maat voor baarmoederhalskanker

Nieuwe techniek en een actueel bestralingsplan bieden mogelijkheid voor precisiebestraling bij baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van het Erasmus MC.

Bestralingsplan baarmoederhalskankerBinnen het onderzoek  is een methode toegepast die de hoeveelheid gezond weefsel in het bestralingsveld aanzienlijk kan beperken om zo bijwerkingen te verminderen. Deze techniek – gerealiseerd met steun van het KWF – is sinds september 2012 bij meer dan 60 patiënten binnen het Erasmus MC toegepast. 

Behandeling
Bij patiënten met baarmoederhalskanker worden de baarmoeder en baarmoederhals in 23 sessies bestraald. De positie van de baarmoeder kan van dag tot dag sterk variëren door verschillende factoren. Daarom werd tot voor kort veiligheidshalve ook een relatief groot gebied rondom de baarmoeder bestraald. Negatief gevolg hiervan was dat ook gezond weefsel door de bestraling werd aangetast en de kans op bijwerkingen vergrootte.

Aanpassen bestralingsplan
Bij de nieuwe methode wordt voorafgaand aan de behandeling nauwgezet in kaart gebracht hoe de baarmoeder beweegt. Vervolgens wordt voor mogelijke posities van de baarmoeder een aantal unieke bestralingsplannen opgesteld. Vlak voor de bestraling volgt een scan  van de inwendige anatomie van de patiënt. Op basis hiervan wordt het beste bestralingsplan geselecteerd. Resultaat is minder bestraald gezond weefsel én een verkleining van de kans op bijwerkingen. Dit terwijl de tumor nog even goed wordt bestraald.

gepubliceerd: 2 september 2014

Deel deze pagina: