... / ... / Over de afdeling / Geschiedenis

Geschiedenis

GeschiedenisHet Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut werd in 1914 opgericht aan de Bergweg in Rotterdam. Kankerpatiënten werden er behandeld met röntgenstraling, die pas 20 jaar ervoor ontdekt was door Wilhelm Röntgen (1845 - 1923) in 1895, en met de eerste radioactieve bronnen polonium en radium, die in 1898 door Nobelprijswinnaar Marie Curie ( 1867-1934) geïsoleerd waren.

In 1940 werd radioloog Daniel den Hoed directeur van het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut en onder zijn leiding werd het instituut een gerenommeerde kliniek, die leidend was op het gebied van de radiotherapie. In 1960 sloegen het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut en de Rotterdamse Stichting voor Rheumabestrijding de handen ineen en bouwden gezamenlijk een nieuw ziekenhuis aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid.

De latere Daniel den Hoedkliniek werd geopend in 1965 en werd al snel een leidende, gerenommeerde kliniek. Kernfaciliteiten werden de afdelingen Medische Oncologie, Chirurgie, Hematologie en Radiotherapie, alsmede verscheidene andere disciplines als gynaecologie, KNO, neuro-oncologie en urologie, die gezamenlijk sinds 2013 het grote Erasmus MC Kanker Instituut vormen.

Begin 2018 zal onze afdeling verhuizen vanuit Rotterdam-Zuid naar het nieuwe gebouw bij de Centrumlocatie van het Erasmus MC . Dit prachtig ontworpen nieuwe, ultramoderne gebouw, zal meer dan voldoende ruimte bieden aan de meest moderne technologieën en kansen bieden voor onderzoek, onderwijs en geavanceerde patiëntenzorg.