... / Radiotherapie / Cyberknife

Cyberknife

Joost NuyttensDr. Joost Nuyttens, Radiotherapeut

"In het Erasmus MC behandelen wij verschillende tumoren met de Cyberknife. Dit is een apparaat waarbij een lineaire versneller op een robotarm is bevestigd. De lineaire versneller kan daardoor vrijwel alle kanten op bewegen en de tumor met smalle stralenbundels vanuit verschillende kanten zeer nauwkeurig bestralen.

Een groot voordeel is dat de Cyberknife ook met de tumor meebeweegt. Denk bijvoorbeeld aan longtumoren die door de ademhaling van de patiënt steeds van positie veranderen. De computer berekent de beweging van de ademhaling van tevoren, maar kan zich ook tijdens de behandeling aanpassen als de patiënt bijvoorbeeld sneller gaat ademen. Dankzij de nauwkeurigheid en het aanpassende vermogen van de Cyberknife kan de schade aan gezond weefsel sterk worden verminderd.
Ook andere typen tumoren kunnen met de Cyberknife worden bestraald. Tumoren in de alvleesklier bewegen ook met de ademhaling mee, maar de positie van de darmen en de maag  verandert ook. Die bevinden zich elke dag op een andere plaats, afhankelijk van de vulling en de hoeveelheid gas. Wij doen nu een studie waarin we dagelijks vlak voor de bestraling een scan maken. Het is de bedoeling om in de toekomst de bestraling aan de situatie van die dag aanpassen. Dit maakt de behandeling flexibeler. Op een dag dat de darmen en de maag wat verder van de tumor liggen kan een hogere dosis worden gegeven, wat de totale behandelcyclus mogelijk zou kunnen verkorten of de bijwerkingen zal verminderen.
Een belangrijk aspect van het Erasmus MC programma is de ingebruikname van een CT-scanner in dezelfde ruimte als de Cyberknife, wat het bestuderen van de exacte maakt. De tafel waarop de patiënt ligt beweegt van de CT-scanner naar het bestralingsapparaat. De eerste patiënten worden nu behandeld in het kader van een klinische studie en de resultaten zijn veelbelovend. De studie wordt gezamenlijk uitgevoerd door verschillende afdelingen van het Erasmus MC en onderstreept de uitstekende samenwerking."