Introductie van de afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC Kanker Instituut is een van de grootste afdelingen van Nederland. We behandelen meer dan 5100 patiënten per jaar, hebben 14 lineaire versnellers, waaronder 2 Cyberknife robotversnellers, op 3 verschillende locaties. De afdeling heeft een zeer actief radiotherapie-interventieprogramma met hyperthermie en brachytherapie.

Haar radiobiologiegroep is er een van wereldklasse die zich richt op DNA herstelmechanismes en de remming van het BRCA eiwit door hyperthermie heeft ontdekt. Ten slotte heeft de afdeling Radiotherapie een internationaal gewaardeerde afdeling medische fysica met een krachtig onderzoeksprogramma dat zich richt op planningsautomatisering en - optimalisatie, adaptieve radiotherapie met in-room CT en beeld gestuurde radiotherapie.

Onze afdeling heeft tevens een zeer nauwe samenwerking met het LUMC en de TU Delft in het ontwikkelen van het HollandPTC protonencentrum.

Ons team van 27 radiotherapeuten, een hyperthermiespecialist en 9 medisch fysici zijn nauw betrokken bij de uitvoer en het verbeteren van de behandeling van onze patiënten. Dit uit zich in het ontwikkelen van nieuwe vormen van kankerbehandeling waarbij we ons richten op hoge precisie radiotherapie in een beperkt aantal sessies, zodat patiënten zo snel mogelijk hun normale leven weer op kunnen pakken met zo min mogelijk bijwerkingen van hun bestralingsbehandeling.
 
Interview met Radiotherapeut dr. Joost Nuyttens over de Cyberknife

gepubliceerd: 29 januari 2016

Deel deze pagina: