Radiotherapeutisch laborant

Als radiotherapeutisch laborant werk je samen met de arts (de radiotherapeut) bij wie de patiënt in behandeling is. Je bent verantwoordelijk voor zowel de voorbereidingen als de uitvoering van de radiotherapiebehandeling:

  • je informeert de patiënt en zijn of haar familie over de behandeling en begeleidt hen tijdens het behandelproces;
  • je maakt individuele hulpmiddelen en afschermingsmiddelen (bijvoorbeeld maskers waarop de te bestralen plaats nauwkeurig wordt gemarkeerd);
  • in samenwerking met de arts bepaal je het bestralingsgebied; je markeert dit gebied en controleert de bestralingstechniek;
  • om een optimale verdeling van de stralingsdosis te bereiken, werk je met behulp van geavanceerde computerapparatuur een bestralingsplan uit;
  • op basis van het door de arts goedgekeurde bestralingsplan, voer je binnen een team zelfstandig uitwendige bestralingen uit;
  • je assisteert de arts bij inwendige bestralingstechnieken (brachytherapie). 


ScholierOpleiding radiotherapeutisch laborant
De opleiding tot radiotherapeutisch laborant is een 3-jarige paramedische inservice beroepsopleiding waarin je leren en werken combineert.  De opleiding is gewaardeerd op NLQF 6 (= bachelor niveau) (NLQF) en erkend door het CZO, het landelijk orgaan dat de kwaliteit van zorgopleidingen bewaakt. 


Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis , inzicht en vaardigheden op het gebied van anatomie, fysiologie, pathologie, medische beeldvorming, bestralingstechnieken en stralingshygiëne. Je werkt met zieke mensen en altijd samen met je collegae, het is belangrijk dat je daar gevoel voor hebt. Er wordt speciale aandacht besteed aan zowel het voorlichten en begeleiden van de patiënten als aan het werken in teamverband.

De opleiding start jaarlijks in september. Meer informatie over de opleiding en toelatingseisen vind je op de site van de Erasmus MC Academie.

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je een dienstverband hebben bij een zorginstelling/radiotherapeutisch instituut. Bijvoorbeeld bij de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC Kanker Instituut, een van de grootste afdelingen van Nederland. Het academisch karakter zorgt voor een dynamische omgeving waarin veel aandacht is voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe bestralingsbehandelingen.

Werken in de praktijk
Lessen in theorie- en vaardigheidsonderwijs worden afgewisseld met praktijkstages op de afdeling in Rotterdam en Dordrecht. De praktijkstages die je loopt zijn in het begin nog kort, maar duren langer naarmate de opleiding vordert. In de stages leer je onder meer werken op de lineaire versnellers (bestralingsapparaten) en leer je omgaan met patiënten. De theorielessen worden gevolgd aan de Erasmus MC Academie.

Meer informatie
We organiseren regelmatig bijeenkomsten voor sollicitanten. Tijdens die bijeenkomsten geven we meer informatie over het beroep en de opleiding. Als je graag zo’n bijeenkomst wilt bijwonen, vul dan het aanmeldformulier. Je krijgt dan een uitnodiging zodra de datum van de volgende informatiebijeenkomst bekend is.  
Kijk ook eens naar de informatie op de Patiëntenzorg pagina's op onze website. Je kunt ook contact opnemen met de praktijkbegeleiders van de afdeling Radiotherapie.