DNA paspoort

Sinds 1 januari is bij het Erasmus MC een DNA paspoort te krijgen voor medicijnen.

Wat houdt een DNA-paspoort in?
Een DNA-paspoort Farmacogenetica betreft de uitkomsten van DNA onderzoek, specifiek gericht op de afbraak van geneesmiddelen. Dit onderzoek kan het meest relevante enzym betreffen (CYP2D6: betrokken bij de afbraak van 25% van alle geneesmiddelen, waaronder antidepresiva, antipsychotica, pijnmedicatie, beta-blokkers en tamoxifen). Maar kan ook een panel van bijvoorbeeld de 5 meest relevante enzymen zijn: CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP3A4, VKORC1. Dit panel zegt iets over gevoeligheid voor antistolling met coumarines (CYP2C9/VKORC1), antistolling met Plavix/clopidogrel (CYP2C19), antidepressiva en antipsychotica (CYP2C19, CYP2D6, CYP3A4), pijnmedicatie (CYP2D6), oncologie (CYP2D6, CYP3A4). Indien er meer dan 2 enzymen  zijn getest, spreken we van een paspoort. Het meest uitgebreide paspooort kan 20 testen bevatten.
 
Waar is zo'n DNA-paspoort te krijgen?
De Afdeling Klinische Chemie van het Erasmus MC, waar het Expertsiecentrum Farmacogenetica gehuisvest is, maakt als enige in Nederland op dit moment deze DNA-paspoorten. Ze worden in principe uitgegeven bij aanvragen van 3 of meer testen vanuit de huisarts, of 4 of meer tetsen vanuit een ziekenhuis. De achtergrond voor deze keuze is de huidige beschikbare capaciteit om deze DNA paspoorten te maken.
 
Wat zijn de kosten van zo'n paspoort?
De totale prijs hangt af van het totaal aangevraagde testen. Voor een CYP2D6/CYP2C9/CYP2C19 profiel ligt dit momenteel in de orde van €400. Het DNA-Paspoort met CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP3A4 en VKORC1 ligt in de orde van €580 (NB: actuele prijzen kunnen afwijken van de hier gegeven informatie).

gepubliceerd: 6 december 2018

Deel deze pagina: