Erasmus MC Persbericht Rotterdam, 10 maart 2015
Erasmus MC: duurzaamheid met milieuvriendelijke Pharmafilter
Veiliger patiëntenzorg door gebruik van disposable po
Slepen met afval is straks verleden tijd in het Erasmus MC. Als Pharmafilter zijn intrede doet, wordt een aanzienlijk deel van het afval op de afdeling vermalen, via het riool afgevoerd en vervolgens gefilterd. Het Erasmus MC is het eerste academische ziekenhuis in Nederland dat gebruik gaat maken van het geavanceerde systeem waarmee het afval en afvalwater op een  milieuvriendelijke manier verwerkt en afgevoerd worden. Dinsdag 10 maart wordt het contract getekend met Pharmafilter BV.

Als eerste start in 2017 de nieuwbouw met het systeem. Vanaf 2017 zal er zoveel mogelijk gewerkt worden met biologisch afbreekbare wegwerpvoorwerpen zoals bekertjes, borden, bestek, maar ook disposable po’s en urinalen. Na gebruik worden deze ‘disposables’ in vermalers op de afdelingen gedeponeerd. Ook etensresten en speciaal ziekenhuisafval zoals (bebloed) verband, gaasjes, spuiten en infuusmateriaal worden straks via het Pharmafilter verwerkt.

Doordat de nieuwbouw van het Erasmus MC in 2017 start met dit systeem, maar op den duur ook Sophia en de Faculteit aangesloten worden op het Pharmafilter, onderzoekt het Erasmus MC momenteel welke toepassingsmogelijkheden bioplastics verder hebben.

De vermalers, die het afval tot pulp vermalen, zijn aangesloten op het interne rioleringssysteem van het nieuwe ziekenhuis. Via de riolering komt dit afval terecht in de vergistingsinstallatie van het Pharmafilter, dat wordt gebouwd in de kelder van een van de nieuwe gebouwen van het Erasmus MC. Daar worden de restanten gedurende enkele weken biologisch afgebroken en deels omgezet in biogas. Het gas wordt hergebruikt, de resterende geringe hoeveelheid afval kan worden afgevoerd.

Het afvalwater, onder meer afkomstig uit keukens, douches en toiletten, komt terecht in de waterzuiveringsinstallatie van het Pharmafilter. Daar worden schadelijke stoffen als medicijnresten, hormonen en giftige cytostatica (kankermedicatie) uit het water gefilterd en geoxideerd.

Met de komst van Pharmafilter investeert het Erasmus MC in haar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-ambitie om  een bijdrage te leveren aan duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen. Tenslotte draagt het Pharmafilter bij aan een veiliger patiëntenzorg. Onder meer door gebruik te maken van disposable po’s wordt de kans op de verspreiding van micro-organismen vele malen kleiner. Po’s hoeven niet langer in de bedpanspoeler te worden gereinigd,  hetgeen verpleegkundigen tijd en de organisatie energie bespaart.

Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Het zet zich in voor een gezonde bevolking. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.