Erasmus MC Persbericht Rotterdam, 16 mei 2014
Jonge vrouw met RA wacht langer op een zwangerschap
Pijnstillers, prednison en ziekteactiviteit verminderen vruchtbaarheid blijkt uit unieke studie
Jonge vrouwen met reumatoïde artritis (RA)* en een kinderwens raken moeilijker zwanger dan hun leeftijdsgenoten zonder RA. Waar 80 tot 90 procent van de gezonde vrouwen binnen een jaar zwanger wordt, is dat bij vrouwen met RA slechts 58 procent. Ruim 15 procent van de vrouwen met RA wordt helemaal niet zwanger. Dit blijkt uit een unieke studie, uitgevoerd door Jenny Brouwer,  werkzaam op zowel de afdeling Reumatologie, als de subafdeling Voortplantingsgeneeskunde van het Erasmus MC.

Het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers), prednison (> 7,5 mg per dag) en een hoge ziekteactiviteit liggen in elk geval voor een deel ten grondslag aan deze verminderde vruchtbaarheid. De ontdekking biedt aanknopingspunten voor de behandeling van RA-patiënten met een kinderwens, zegt reumatoloog Radboud Dolhain. ,,De arts kan bekijken of bijvoorbeeld het gebruik van NSAID’s tijdelijk kan worden gestaakt. Ook kunnen verschillende combinaties van medicatie worden geprobeerd, zodat de ziekteactiviteit wordt getemperd, terwijl de dosis prednison zo laag mogelijk blijft.’’ 

Dat vrouwen met RA moeilijker zwanger raken, was al langer bekend. Hoeveel vrouwen met RA moeite hebben met zwanger worden, en hoe dat komt, is echter pas naar voren gekomen uit een analyse van gegevens uit het bijzondere PARA-cohort van het Erasmus MC. Het PARA-cohort is een groep van meer dan 300 jonge vrouwen met RA die al sinds 2002 worden gevolgd. Van hen zijn 250 vrouwen inmiddels zwanger geraakt.

Het Erasmus MC heeft een gespecialiseerde kliniek voor zwangeren met reuma en vrouwen met een reumatische ziekte die graag zwanger willen worden. Daar werken reumatologen, een gynaecoloog en een kinderarts nauw met elkaar samen in de zorg voor deze patiënten. De poli wordt bezocht door vrouwen met reuma uit heel Nederland.

Over de studie is op 16 mei gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.  De studie binnen het PARA-cohort wordt mede gefinancierd door het Reumafonds.

*Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten en daar ontstekingen veroorzaakt. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft een bepaalde vorm van reuma, per jaar wordt bij ruim 7000 mensen reumatoïde artritis vastgesteld. Het merendeel is vrouw.

Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Het zet zich in voor een gezonde bevolking. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.