Meer fruit, minder rimpels

Een gezond voedingspatroon, met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen.

fruit50-plussers
De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beïnvloeden door een gezonde voeding. Dat concludeert arts-onderzoeker Selma Mekic van de afdeling Dermatologie in het Erasmus MC, in een studie onder 2.753 Rotterdamse 50-plussers.

Veroudering
De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD), een invloedrijk wetenschappelijk tijdschrift in de dermatologie. Met de bevindingen wordt opnieuw bevestigd dat gezonde voeding invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam.

Verband
Mekic onderzocht het verband tussen voedingspatronen en rimpels van 1.140 mannen en 1.613 vrouwen uit het ERGO-onderzoek. Omdat uit eerder onderzoek al bekend was dat bij mannen andere factoren bijdragen aan rimpels dan bij vrouwen, werden beide groepen in de studie apart onderzocht.

3D-foto
De deelnemers vulden een vragenlijst in, waarbij ze aangeven hoeveel gram groenten, fruit, vlees, vis, brood, melk, snoep, alcohol en nog veel meer producten ze gedurende een maand aten. Daaruit zijn voedingspatronen berekend. Tevens werden 3D-foto's gemaakt van het gelaat en werd met een computerprogramma het percentage rimpels vastgesteld.

Suikers
"Scoorden deelnemers hoog op gezonde voeding als fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol en hielden ze zich dus goed aan de richtlijnen voor gezonde voeding, dan nam het percentage rimpels significant af. Maar alleen bij vrouwen. Bij mannen die gezond eten zien we geen verschil ten opzichte van mannen met een ongezond voedingspatroon", constateert Mekic.

Wijn
Opvallend was bovendien dat vrouwen die het gezond veronderstelde mediterrane dieet volgen - veel groeten, fruit, weinig vlees, veel vis, olijfolie én een dagelijks glas wijn - níet significant minder rimpels hebben. "Het lijkt dat de alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet, als het gaat om rimpelvorming."

paprika'sLanger jong
"Vrouwen die er langer jong willen blijven uitzien hebben nu, naast niet roken en bescherming tegen de zon, nog een aangrijpingspunt om rimpels te vertragen. Tegelijkertijd heeft een gezonder voedingspatroon belangrijke effecten in de preventie van welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten", aldus Mekic. "Twee vliegen in een klap."

gepubliceerd: 4 april 2018.

Deel deze pagina: