... / ... / ... / Opname in ons ziekenhuis / Dag van opname

Dag van opname

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de aanmeldzuil of bij Inschrijven in het ziekenhuis.

Parkeren
Komt u met eigen vervoer, dan kunt u betaald parkeren in de parkeergarage. Bij de ingangen aan het Dr. Molewaterplein kunt u niet parkeren (uitsluitend Kiss & Ride).  Er is een kortingsregeling voor bezoek van een opgenomen patiënt. Door het aanschaffen van een 14-dagenkaart (maximaal 2 kaarten per periode van 14 dagen) kan uw bezoek onbeperkt gebruik maken van de parkeergarage. Voor actuele informatie: zie contact&route.

Het Erasmus MC is groot. Neem daarom voldoende tijd voor uw reis naar en in het ziekenhuis.

Golfkarren
Tussen de twee uiterste ingangen,Ingang Wytemaweg en Ingang Zimmermanweg,
rijden elke werkdag tussen 07.30 en 16.30 uur twee golfkarren heen en weer. Zij stoppen bij alle ingangen én waar dat wordt gevraagd zodat u kunt in- en uitstappen.

Rolstoelen
Bij de ingangen zijn rolstoelen aanwezig. U kunt de rolstoel gebruiken door een muntstuk van € 2 in het muntslot te doen. U ontvangt na gebruik uw muntstuk terug.

Inschrijven
Komt u voor het eerst naar het Erasmus MC of hebben we meer gegevens van u nodig? Dan gaat u direct naar Inschrijven. Op vertoon van uw legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas wordt u ingeschreven en wordt een foto gemaakt. U ontvangt een dagticket met daarop de route naar de etage waar u wordt opgenomen. De route bestaat uit een gebouwcode, etage en wachtgebied/lounge en een barcode.

Soms staat in uw brief dat u eerst moet laten bloedprikken. Op uw dagticket staat dan ook de route naar de bloedafname.

U volgt de route naar de etage waar u wordt opgenomen. Daar scant u de barcode die op het dagticket staat bij de aanmeldzuil. Zo weten wij dat u er bent. U kunt plaatsnemen in de lounge tot u wordt opgehaald.

Aanmelden
Bent u al eerder in het Erasmus MC geweest? Dan gaat u naar een van de aanmeldzuilen bij de ingangen. Daar scant u uw identiteitsbewijs. Op de zuil staat aangegeven waar u uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs kunt aanbieden. Na aanmelding ontvangt u een dagticketmet daarop de route naar de etage waar u wordt opgenomen. De route bestaat uit een gebouwcode, etage en wachtgebied/lounge en een barcode.

Soms staat in uw brief dat u eerst moet laten bloed prikken. Op uw dagticket staat dan ook de route naar de bloedafname.

U volgt de route naar de etage waar u wordt opgenomen. Daar scant u de barcode die op het dagticket staat bij de aanmeldzuil. Zo weten wij dat u er bent. U kunt plaatsnemen in de lounge tot u wordt opgehaald.

Medicijnen
Staat in uw opnamebrief dat u eerst een medicatiegesprek heeft, dan staat op uw dagticket waar u dit gesprek heeft. Tijdens dit gesprek neemt een apothekersassistent uw medicatie met u door en verwerkt deze informatie in uw dossier. Heeft u vragen over het gesprek met de apothekersassistente, neemt u dan contact op via (010) 703 63 00 of via e-mail: apotheekkdv@erasmusmc.nl

Na het medicatiegesprek gaat u naar de etage waar u wordt opgenomen.

Het is belangrijk dat de arts op de hoogte is van alle medicijnen die u gebruikt; een combinatie van middelen kan schadelijk zijn. De arts bepaalt of u door moet gaan met het nemen van deze medicijnen en bespreekt met u welke andere medicijnen nodig zijn. U hoort ook wat de werking is en of er bijwerkingen zijn. Tijdens de opname krijgt u de noodzakelijke medicijnen van de ziekenhuisapotheek. Soms kan het zijn dat het medicijn dat u thuis gebuikt niet direct beschikbaar is. U gebruikt dan uw eigen voorraad of de apotheek zorgt, in overleg met de behandelend arts, voor een alternatief.

kliniekloungeklein

Ontvangst in de kliniek
U wordt ontvangen door één van onze gastvrouwen of –heren en neemt plaats in de lounge. Een facilitair zorgmedewerker haalt u op en brengt u naar uw eenpersoons patiëntenkamer. Hij of zij legt u uit hoe u met de patiëntentablet het licht, de verwarming en de zonwering op uw kamer kunt instellen. Daarna maakt u kennis met een verpleegkundige die u een aantal vragen stelt die belangrijk zijn voor uw behandeling en verpleging. Bijvoorbeeld over wat u zelf kunt, waar u hulp bij nodig heeft en wat uw dieet is.

Overgevoeligheid
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, etenswaren of andere stoffen, meld dit dan aan uw arts en de verpleegkundigen.

Contactpersoon
Uit het oogpunt van privacy geven wij niet iedereen zomaar informatie over u. Wij vragen u daarom een contactpersoon op te geven. Deze contactpersoon kan altijd naar de afdeling bellen om naar u te informeren.

Identificatiebandje
Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat wij weten wie u bent zodat er geen verwisseling van patiënten plaatsvindt. Bij aankomst op de kliniek krijgt u een identificatiebandje: een plastic polsbandje met uw naam, geboortedatum en afdeling. U moet dit altijd dragen. Wij moeten er zeker van zijn dat we een onderzoek bij de juiste persoon uitvoeren en medicatie aan de juiste persoon geven. Om vergissingen voor te zijn, kan het voorkomen dat u herhaaldelijk (bij ieder onderzoek, medicatietoediening en dergelijke) gevraagd wordt naar uw naam en geboortedatum, ook al draagt u dit bandje. Dit doen we als extra controle. Wij vragen hiervoor uw begrip, omwille van uw veiligheid.

Alarmbandje
Naast uw identificatiebandje, die u altijd omhoudt, krijgt ook een polsbandje met een alarmknop. Deze alarmknop kunt u gebruiken als u niet bij de alarmknop bij uw bed kunt. Bijvoorbeeld in de badkamer, op het toilet of als u in de lounge op de etage bent. De alarmknop is waterdicht, u kunt hiermee dus gewoon douchen. U alarmeert de verpleegkundige door eenmaal kort op de alarmknop te drukken.

De verpleegkundige noteert uw mobiele nummer als u dat heeft. Zo kan hij of zij u bellen als u op de alarmknop heeft gedrukt. Neemt u uw mobiel niet op of heeft u geen mobiele telefoon? Dan komt de verpleegkundige naar u toe. De verpleegkundige kan namelijk zien waar u bent. Overleg met de verpleegkundige of u de etage kunt verlaten.

Bij sommige onderzoeken of behandeling moet uw alarmbandje af. Het bandje wordt dan doorgeknipt en u krijgt na het onderzoek of behandeling een nieuw bandje van de verpleegkundige.

Bij ontslag levert u het alarmbandje in. Deze bandjes worden namelijk opnieuw gebruikt.

patientenkamerklein

Uw kamer
Tijdens uw verblijf in het Erasmus MC heeft u een eenpersoons patiëntenkamer en een eigen toilet en badkamer. Bij uw bed is een patiëntenalarm, hiermee kunt u op ieder moment uw verpleegkundige waarschuwen.

tabletbediening

U heeft de beschikking over een patiëntentablet. Hiermee kunt u het licht, de temperatuur en de zonwering in uw kamer gedeeltijk zelf bepalen. Met deze tablet kunt u ook maaltijden bestellen of internetten. Ook heeft iedere kamer een televisie met een groot aantal zenders. U kunt ook gebruikmaken van de radio. Het gebruik van internet op de tablet, de radio en de televisie is gratis. U kunt op de tablet gebruikmaken van Netflix met uw eigen account. 

Op uw kamer staat een ‘rooming-in meubel’. Dit zitmeubel kan eenvoudig omgebouwd worden tot een bed zodat uw naaste bij u kan overnachten. Dit is alleen mogelijk in overleg met uw arts.

Soms is het nodig dat u om organisatorische redenen van kamer verandert.

Uit bed
Als u niet in bed hoeft te blijven, kunt u gewoon uw kleding dragen. Blijf in beweging als dat kan en mag. Dit bevordert uw herstel. Kom regelmatig uit bed en loop een stukje. Als u hulp nodig heeft, kunt u dat aan een verpleegkundige vragen. Als u een eindje gaat wandelen, vragen wij u rekening te houden uw maaltijden, behandelingen en onderzoeken. Om het risico op vallen zoveel mogelijk te verkleinen, mag in het ziekenhuis niet zonder schoeisel gelopen worden. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u het beste schoenen of pantoffels met een anti-slip zool dragen. Als u de etage wilt verlaten, overlegt u dit dan met de verpleging. Dit in verband met uw veiligheid en afspraken rond uw behandeling. Uiteraard is het niet de bedoeling dat het ziekenhuisterrein verlaten wordt.

Lounge
In de kliniek hebben we op iedere etage een lounge. Hier kunt u verblijven wanneer u dat wilt, bijvoorbeeld om andere patiënten te ontmoeten, gezamenlijk te eten of uw bezoek te ontvangen. De lounge beschikt over een koffieautomaat. De koffie is gratis.
 
Familiekamer
De familiekamer in de lounge is voor familie en bezoek van patiënten waarvan de gezondheidstoestand zorgelijk is. In deze kamer kunnen ook privégesprekken plaatsvinden als dit op de patiëntenkamer niet mogelijk is.

Daktuin
Vanaf de achtste etage kunt u onze daktuin bezoeken. Deze tuin is vrij toegangelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Overleg wel met uw verpleegkundige of u naar de daktuin kunt gaan.

Gebruik mobiele telefoon
Op de meeste plaatsen in het Erasmus MC is het gebruik van mobiele telefoons toegestaan. Op plaatsen waar mobiel telefoneren niet is toegestaan (bijvoorbeeld op de Intensive Care) ziet uw een verbodsbord. De gedragsregels voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn:
• Zet uw telefoon bij voorkeur op stil– of trilstand.
• Praat niet te hard.
• Zoek een plek op waar u zo min mogelijk mensen stoort.
• Zet uw telefoon uit in verbodsgebieden.

Wifi
In het Erasmus MC heeft u gratis toegang tot internet via een draadloos netwerk. Dit wifi-netwerk heeft de naam "Hotspot" en is aanwezig op alle etages van de kliniek, bijna alle openbare ruimten en de poliklinieken. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze dienst. Verbind hiervoor uw telefoon, tablet of laptop met het netwerk ‘Hotspot’, open een webbrowser en ga naar een willekeurige website. U krijgt dan een pagina waarop u akkoord moet gaan met enkele gedragsregels en voorwaarden. Daarna wordt de verbinding open gezet. U kunt ook gebruikmaken van internet via de tablet op uw kamer.

Maaltijdbezorging

Maaltijden
Uw warme maaltijden kunt u bestellen met uw patiëntentablet. Hierop ziet u alleen de maaltijden die passen binnen uw dieet. Ook kunt u aangeven waar en op welk tijdstip u wilt eten. Voor uw broodmaaltijden komt een van onze facilitair zorgmedewerkers bij u langs met een broodbuffetkar. U kunt zelf een keuze maken uit het aanbod. Op de patiëntentablet kunt u vooraf zien welke mogelijkheden binnen uw dieet passen en wat er in de broodbuffetkar ligt. Uw dieet en andere maaltijdvoorkeuren worden bij uw opname in uw dossier genoteerd. Eten en drinken is belangrijk, ook tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Zorg ervoor dat u, als het kan en mag, voldoende eet en drinkt. Op de etage is géén koelkast beschikbaar voor uw eigen eten of drinken.

Hygiëne
Als patiënt bent u sneller vatbaar voor infecties. Was daarom regelmatig uw handen, in elk geval voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Maak ook uw bezoek hierop attent. U mag bloemen neerzetten. U kunt gebruik maken van onze wegwerpvazen. Planten zijn niet toegestaan, want in de potgrond zitten schimmels en bacteriën die infecties kunnen veroorzaken

Roken
In het ziekenhuis is roken verboden. U kunt gebruikmaken van de abri’s voor rokers bij de ingangen van het ziekenhuis.

Bezoektijden
De bezoektijden voor de kliniek zijn van 11.00 uur tot 21.00 uur. Overleg met uw bezoek wanneer u wilt rusten. Er zijn niet meer dan 4 bezoekers tegelijk toegestaan. Wanneer u een onderzoek of behandeling heeft, kunnen wij uw bezoek vragen even de kamer te verlaten. Het toilet bij de ingang van de etage is voor bezoekers. Het is niet de bedoeling dat zij van uw toilet gebruik maken.