... / ... / De Erasmus MC Weefselbank / Waarom is er een Erasmus MC weefselbank

Waarom is er een Erasmus MC weefselbank

Als we willen begrijpen hoe ziekten ontstaan en daarmee betere methoden voor genezing willen ontwikkelen, kunnen we niet zonder medisch wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op weefsels afkomstig van de zieke organen. Door deze goed te vergelijken met elkaar in de verschillende stadia en met weefsel dat niet ziek is kunnen we daar veel meer over te weten komen. Tegenwoordig zijn er vele technieken beschikbaar om vele kenmerken tegelijk van een weefsel te onderzoeken en met elkaar te vergelijken. Vaak zijn deze gebaseerd op het onderzoeken van kenmerken van DNA, RNA en/of eiwitten wat uit deze weefsels gehaald kan worden. In combinatie met de kennis van de structuren van de weefsels die je met een microscoop kunt bekijken vormen deze technieken een krachtig wapen in de strijd tegen ziekten.

Op een afdeling Pathologie komen al deze technieken samen. Daar worden de technieken al ingezet voor de diagnostiek in de beste zorg die vandaag kunnen bieden. Er is echter nog zo veel te leren om de zorg te verbeteren, daarbij is het gebruik van weefsels om meer te leren een noodzakelijkheid. Een weefselbank op de afdeling Pathologie is daarom een noodzaak voor elk academisch centrum. De weefselbank zorgt ervoor dat van de weefsels die overblijven na het doen van diagnostiek er stukjes worden ingevroren op een iets aangepaste manier zodat er hoge kwaliteit samples worden bewaard geschikt voor later gebruik in medisch wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zorgt de weefselbank er voor dat deze weefsels en de weefsels die zijn gebruikt voor diagnostiek en in het archief bewaard worden, op de juiste manier worden ontsloten voor medisch wetenschappelijk onderzoek.

Met de vanuit de weefsels gevonden kenmerken van het DNA, RNA of eiwitten kunnen nieuwe biomarkers worden ontdekt en verder ontwikkeld die beter kunnen voorspellen

1.     hoe ziekten verder gaan verlopen
2.     een behandeling wel of niet aan zal slaan
3.     een behandeling ongewenste bijwerkingen zal gaan vertonen

Daarnaast kunnen nieuwe aangrijpingspunten van medicijnen worden ontdekt. Om deze relaties te kunnen leggen moeten de weefsels samen met medische data ter beschikking worden gesteld voor medisch wetenschappelijk onderzoek. De weefselbank zorgt ervoor dat dat op een goed gecodeerde manier gebeurt.

Het kost helaas nog wel tijd om er zeker van te zijn dat de nieuwe ontdekkingen inderdaad goed werken voor deze als nieuwe methode kunnen worden gebruikt. Het zal dus voorkomen dat degenen wiens materiaal gebruikt wordt voor medisch wetenschappelijk er nog geen direct voordeel van hebben. Het is echter wel zo dat de huidige behandeling die wordt gegeven ook al is ontwikkeld door goed naar alle kenmerken te kijken van mensen die eerder ziek waren en er geen baat bij hadden. Daarnaast is het zo dat veel ziekten of gevoeligheid daarvoor besloten liggen in de erfelijke eigenschappen, wat maakt dat familie er wel profijt van kunnen hebben.