... / ... / ... / Historie / Geschiedenis van het ziekenhuis

Geschiedenis van het ziekenhuis

Van 1840 tot nu.

1840: Stadbouwmeester Willem Nicolaas Rose (1801-1877) krijgt de opdracht het eerste Rotterdamsche ziekenhuis, het Groote of Coolsingelziekenhuis, te bouwen. Door problemen tijdens de bouw is het ziekenhuis nu elf jaar later af.

Coolsingelziekenhuis

Coolsingelziekenhuis, circa 1845.

1848: De eerste directeur is de Rotterdamse arts dr. Jan Bastiaan Molewater (1813-1864).

1940: Het Coolsingelziekenhuis wordt in mei getroffen door vier bommen en staat vrijwel meteen in brand. Het is grotendeels verwoest.

1950: Op de plek waar eerst het ziekenhuis staat, wordt de Rotterdamsche Bank (nu ABN/AMRO) gebouwd. Dankzij extra voorzieningen elders in de stad kan de nieuwbouw van een modern ziekenhuis op het land van Hoboken worden afgewacht.

1961: Het Dijkzigt Ziekenhuis wordt op 18 september in gebruik genomen. Het ontleent zijn naam aan de gelijknamige villa van de familie Van Hoboken.

1863: In 1863 besluiten 7 notabelen, onder de bezielende leiding van Dr. De Monchy, tot de oprichting van een kinderziekenhuis. Gevestigd aan de Hoogstraat (huidige koopgoot) op de eerste etage boven een meubelwinkel.

1869: Koningin Sophia schenkt het kinderziekenhuis ƒ100,- en een naaimachine. Als tegengeschenk doet het bestuur het aanbod om de naam van Hare Majesteit aan het Kinderziekenhuis te verbinden. Vanaf 1870 prijkt er op de gevel de naam Sophia Kinderziekenhuis.

1914: Het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut wordt opgericht.

1940: De in Gouda geboren radioloog Daniel den Hoed wordt directeur van Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut. Hij bouwt dit uit tot een gerenommeerde kliniek en deze krijgt zijn naam.

1965: Rotterdam blijkt in mei de aangewezen plaats voor een zevende Nederlandse medische faculteit met een bijbehorend academisch ziekenhuis. Het toen vierjarige ziekenhuis ondergaat een grondige verbouwing, vanwege de andere eisen die aan een academisch ziekenhuis worden gesteld in vergelijking tot een gemeenteziekenhuis.

1967: Het academische ziekenhuis Dijkzigt is een feit.

1971: Door een fusie van het Gemeenteziekenhuis Dijkzigt en het Sophia Kinderziekenhuis is het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) opgericht.

1993: Het oudste kinderziekenhuis van Nederland verhuist naar een modern gebouw op het Hobokencomplex, waar de medische faculteit en Dijkzigt Ziekenhuis al zijn gevestigd. Een loopbrug verbindt beide ziekenhuizen en de medische faculteit met elkaar.

1995: Het toponcologisch instituut Daniel den Hoedkliniek voegt zich als derde partner bij het AZR.

1998: De decaan van de medische faculteit en de besturen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het AZR spreken op 7 oktober de intentie uit gezamenlijk te komen tot de oprichting van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam.

2002: De nieuwe organisatie Erasmus MC is op 1 juni geboren.

2016: We vieren 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam. Dwaal rond in onze geschiedenis en het heden

50 jaar Faculteit