Sportletsels

De afdeling orthopaedie heeft veel ervaring met de behandeling van letsel van het bewegings- en steun apparaat door sport en bij sporters op basis van een uitgebreide lijn van wetenschappelijk onderzoek. Naast recreatieve sporters worden ook heel veel topsporters gezien en behandeld – van Olympische sporters, professionele voetballers tot dansers.
Het palet aan letsels is heel divers waarbij zowel de specifieke traumatische sportletsels, de overbelastingsblessures als de algemene orthopedische sportletsels worden behandeld binnen de context van sport. Dit vraagt om kennis van veel soorten sportblessures, die daarnaast heel specifiek is. Om die reden is op de afdeling orthopedie een sportarts werkzaam, die kennis heeft van de niet-operatieve behandeling van sportblessures. Daarnaast zijn er gespecialiseerde orthopedisch chirurgen met ervaring op het gebied van diagnose stelling en operatieve behandeling van sportletsels.
De speerpunten van de Academische Orthopedische Sportgeneeskunde in het Erasmus MC zijn de behandeling van peesblessures (bijvoorbeeld de Achillespees en patellapees), liesblessures bij sporters, acute spierblessures (zoals bijvoorbeeld de hamstrings of kuitspier), letsels van de knie (zoals een kruisbandletsel of meniscusscheur) en van de heup. Er worden geen preventief sportmedische onderzoeken (zogenoemde “keuringen”) verricht op de afdeling.
De afdeling orthopedie van het Erasmus MC is een innovatieve afdeling die veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de meest optimale behandeling van sportblessures. Er wordt o.a. onderzoek gedaan bij mensen met peesblessures, een gescheurde voorste kruisband of een meniscusscheur. Voor een aantal van deze blessures zijn specifieke spreekuren met een korte wachttijd.

Verder informatie over huidig wetenschappelijk onderzoek kunt u terecht via de onderstaande link:

Patientenfolder COMPARE studie

Verwijzersinformatie COMPARE studie

Verwijzersinformatie STARR studie

Patientenfolder STARR studie