Artrose

Artrose, ook wel gewrichtslijtage genoemd, is een frequent voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat.

Artrose, ook wel gewrichtslijtage genoemd, is een frequent voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Artrose is een degeneratieve ziekte met als belangrijkste kenmerk dat het kraakbeen beschadigt en/of verdwijnt, maar er treden ook verandering op in bot, meniscus, gewrichtskapsel en andere gewrichtsweefsels.

Artrose meestal voor in heup, knie, nek en lage rug, grote teen, duimbasis en vingers. In Nederland bedroeg het aantal artrose patiënten 650.000 in 2007, en er wordt verwacht dat dit aantal zich de komende jaren zal verdubbelen door de toenemende vergrijzing. Bij een deel van de mensen leidt artrose tot pijn en ernstige bewegingsbeperkingen. Er zijn meerdere oorzaken bekend voor het ontstaan en verergeren van artrose, zoals overgewicht, overbelasting, leeftijd, doorgemaakt ongeval, genen. Er is meestal niet een oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van artrose bij een individuele patient en regelmatig kunnen wij de precieze oorzaak niet achterhalen.

Er is momenteel geen genezende therapie voor artrose beschikbaar. De behandeling op dit moment is symptomatisch: pijnbestrijding, oefentherapie en aanpassing van de belasting aan de belastbaarheid. De richtlijnen adviseren 14 dagen paracetamol in maximale dosering gecombineerd met oefentherapie. Indien dit niet effectief is dan wordt een ontstekingsremmer voorgeschreven zoals Ibuprofen of Diclofenac, zo nodig in combinatie met een maagbeschermer. Injecties met steroïden kunnen overwogen worden.

Chirurgische behandeling bestaat uit mechanische ontlasting van het aangedane gewrichtsdeel door standsverandering (bv van O-been naar X-been bij knie-artrose), verwijderen van het gewricht (bv bij duimbasis artrose) en uiteindelijk vervanging van het aangedane gewricht door een prothese.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om het artrose-proces te beïnvloeden. Een therapie die de gewrichtsschade (kraakbeen, bot en synovium) afremt of hertselt (kraakbeenweefsel en botweefsel) zal symptomen langdurig onderdrukken en het plaatsen van een prothese kunnen voorkomen of uitstellen. In de toekomst zal mogelijk gebruik gemaakt kunnen worden van lichaamseigen cellen (stamcellen), weefsels of bloedproducten (bloedplaatjes, PRP) om artrose symptomen te bestrijden en het artroseproces te remmen of omkeren.

Er wordt veel onderzoek gedaan om artrose beter in beeld te brengen (rontgenfoto’s, MRI scans, CT scans, botscans). Wij hopen zo beter inzicht te krijgen in de ziekte en beter in staat te zijn patiënten te onderscheiden die baat hebben bij bepaalde behandelingen.

In het Erasmus MC, afdeling orthopedie in samenwerking met andere afdelingen wordt veel onderzoek gedaan naar diagnostiek en de behandeling van artrose.