... / ... / Het oog / Bouw en werking van het oog

Bouw en werking van het oog

Basale anatomie en fysiologie

 

Het vermogen om te zien is afhankelijk van verschillende structuren in en rond de oogbol. Zie onderstaande plaatjes.
 

Wanneer je naar een voorwerp kijkt worden lichtstralen van het voorwerp gereflecteerd naar de cornea. De lichtstralen worden afgebogen (gerefracteerd) door het hoornvlies en de lens en als alles goed functioneert wordt het voorwerp mooi scherp afgebeeld op het netvlies. Dit beeld wordt ondersteboven op het netvlies afgebeeld. In het netvlies worden de lichtstralen omgezet in elektrische impulsen die ver- volgens door de oogzenuw naar de hersenen worden getransporteerd. In de hersenen worden deze impulsen dan weer vertaald in een beeldje dat weer recht op staat.

Het oog is goed te vergelijken met een fotocamera. Een camera heeft een lens nodig en een fotorolletje om een foto te maken. Op dezelfde wijze heeft een oog een lens nodig (deze wordt gevormd door het hoornvlies en de ooglens) en een filmpje (het netvlies). Als een van de onderdelen niet goed functioneert (staar: vieze lens, netvlies slijtage: slecht fotorolletje), is de resulterende afbeelding ook niet goed.

Het netvlies is dus vergelijkbaar met het filmpje in het fototoestel. Het vangt de beelden op en stuurt deze naar de hersenen om te worden verwerkt. De macula is het centrale deel en meest gevoelige deel van het netvlies. De macula is verantwoordelijk voor het scherp zien, het zien van details. Het is het meest gebruikte deel van het netvlies en o.a. nodig om te kunnen lezen en bewust gericht te kunnen kijken.