... / ... / De training / Referenties

Referenties

Reacties van deelnemers op de training.

Internist en vervangend opleider afdeling Inwendige Geneeskunde Erasmus MC Paul van Daele:
"De training is zeker nuttig geweest voor de dagelijkse praktijkvoering. Het helpt je frustraties te voorkomen bij patiënten die zich met vage klachten presenteren: frustraties voor zowel patiënt als dokter. Je leert bijvoorbeeld hoe je een patiëntgesprek bij dergelijke klachten structureert. En hoe je onnodig verder onderzoek voorkomt en de patiënt serieus neemt. Iedereen heeft baat bij de cursus, want elk specialisme kent zijn eigen somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten."

Neuroloog dr. Els Vriens, Diakonessenhuis Utrecht/Zeist:
"In het begin was het behoorlijk wennen. Nu ik een aantal maanden met de adviezen voor het effectief geruststellen heb gewerkt, blijkt het voor patiënten echt gemakkelijker te accepteren, wanneer het lichamelijk onderzoek niet afwijkend is."

Dr. Karin Schurink, internist-infectioloog Erasmus MC:
"Ik heb een goed idee gekregen wat onderhoudende factoren voor SOLK kunnen zijn en geleerd hoe die te verwoorden. Ik zie in hoe handig het is om duidelijk in de brief naar de huisarts een antwoord op de verwijzing te zetten, met een duidelijke conclusie waarin gesteld wordt dat somatische ziekten niet zijn aangetoond en in welke bewoording dit aan patiënt is verteld".

Reactie patiënt:
"De dokter nam echt de tijd voor mij. Ik werd voor iets heel anders ingestuurd maar zij wist binnen de kortste keren het werkelijke probleem boven tafel te krijgen. Door de tijd die ze voor mij nam liep haar spreekuur uit, maar daar had zij geen probleem mee. Door zo snel de juiste diagnose te stellen zijn mogelijk kosten van andere onnodige onderzoeken bespaard."