Onverklaarde klachten

Communicatietraining voor medisch specialisten en aios.

Onverklaarde klachten

Communicatietraining voor medisch specialisten en aios.

 
Het Erasmus MC heeft een communicatietraining ontwikkeld voor medisch specialisten gericht op patiënten met onverklaarde klachten. Uit onderzoek blijkt dat artsen die deze training hebben gevolgd, beter het gesprek met deze patiënten voeren. Ook andere ziekenhuizen kunnen de training aanvragen.
Lees meer
Onverklaarde klachten
Bijna de helft van de patiënten, die voor de eerste keer bij een medisch specialist komt, heeft onverklaarde lichamelijke klachten. Dat wil zeggen dat de specialist geen ziekte aantreft, die de klachten verklaart. Patiënten verwachten dat de specialist kan uitleggen wat er aan de hand is én wat er aan te doen is. Juist dat vinden specialisten lastig en patiënten voelen zich vaak niet gehoord.

Communicatietraining
Het Erasmus MC heeft daarom een communicatietraining ontwikkeld voor medisch specialisten gericht op patiënten met onverklaarde klachten. Uit onderzoek blijkt dat artsen, die deze training hebben gevolgd, beter met patiënten communiceren. Ze hebben geoefend door te vragen en aansprekend uitleg te geven over wat de klachten kan veroorzaken.

Lees minder