Primeur met minor SEH

In het Erasmus MC is onlangs de eerste minor spoedeisende geneeskunde van Nederland van start gegaan, voor derdejaars studenten.

studenten eerste landelijke minor SEH
De eerste lichting studenten die de nieuwe minor volgde.

Acuut

De nieuwe minor richt zich op de beoordeling en behandeling van acuut zieke kinderen en volwassenen en is ontwikkeld door SEH-artsen Marna Bouwhuis, Carianne Deelstra en Els Jansen.

Co-schappen
"De spoedeisende hulp vormt geen vast onderdeel van de co-schappen, waardoor er maar weinig aandacht is voor de acute zorg in de geneeskundeopleiding", vindt Bouwhuis. "En dat terwijl het juist een breed werkgebied is, waarbij je met alle specialismen te maken krijgt."

Teamverband
Het tienweekse programma beslaat onder andere de rampenopvang - met bijbehorende pakken - reanimatietraining, traumatologie, patiëntveiligheid, en werken in teamverband. "Als iemand binnenkomt op de SEH met pijn op de borst, dan kan dat van alles zijn. Daarom moet een SEH-arts breed opgeleid zijn. Ook moeten we snel kunnen handelen en zien we patiënten vaak in teamverband. Die manier van werken zie je op andere afdelingen veel minder. Het is een belangrijk deel van de geneeskundeopleiding", zegt Deelstra.

Evaluatie
De minor is zo opgebouwd dat er volop praktijkervaring wordt opgedaan. Studeren gebeurt thuis, tijdens het onderwijs worden de scenariotrainingen, casusbesprekingen en workshops gedaan. Aan het einde ervan doen de studenten schriftelijk examen en maken ze een rapportage. "Het opzetten van zo'n minor kost veel tijd en moeite, maar nu we de reacties van de eerste lichting hebben gehad, was het zeker de moeite waard. In de evaluatie scoorde het programma een 9", vertelt een glunderende Deelstra.

Uitbreiden
De interesse voor de SEH-minor is groot. Bouwhuis: "Voor deze eerste keer hadden we bijna tweehonderd inschrijvingen, er waren zestien plaatsen beschikbaar. We hopen volgend jaar het aantal plaatsen te kunnen uitbreiden. Maar wel zonder dat het ten koste gaat van de kleinschaligheid van het onderwijs, dat is een vereiste."

gepubliceerd: 5 februari 2018.

Deel deze pagina: