Lessen over hart en longen

Specialisten van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC bieden acht openbare lessen aan. Onder meer hartfalen, hartinfarct en longkanker komen daarin aan bod.

Hart en longenVijftig jaar

De openbare colleges worden in de maanden april en september, oktober, november op zaterdag gehouden, zijn gratis bij te wonen en voor iedereen toegankelijk. Ze vinden plaats in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC, ter ere van het jubilerende Thoraxcentrum. Dat bestaat vijftig jaar.

Longen
Cardiologen en thoraxchirurgen zullen naast hartfalen, hartinfarct en hartritmestoornissen ook hartklepafwijkingen,  hartspierziekten (cardiomyopathie) en aangeboren hartafwijkingen belichten. Longartsen bespreken longkanker, verlittekening van de long, longtransplantatie en tuberculose.

Behandeling
Elke les heeft steeds één onderwerp, waarbij aandacht is voor de afwijkingen zelf, de manier waarop deze klachten veroorzaakt en de behandeling die op dit moment beschikbaar is.

Goed geïnformeerd
In een toelichting staat: "Op enigerlei wijze krijgt iedereen wel eens te maken met hart- en longziekten: als patiënt, als naaste of mantelzorger, als professional of uit pure belangstelling voor het leven. Een goed geïnformeerde patiënt, nu of in de toekomst, zal beter beter in staat zijn om samen met de arts te beslissen op het moment dat een behandeling nodig wordt."

Aanmelden
De lessen zijn te vergelijken met colleges die studenten geneeskunde volgen. Wie een les wil bijwonen, wordt verzocht zich tevoren via de website (zie onder) aan te melden.

Thoraxcentrum
Het Thoraxcentrum is opgericht in 1968 en gespecialiseerd in complexe aandoeningen in de borstkas, inclusief die van het hart, grote bloedvaten, longen en luchtpijp. 'Thorax' is Grieks voor borstholte.

Voor data, onderwerpen, aanmelden: Thorax50.nl.
Zie ook de poster, met alle lessen erop.


gepubliceerd: 16 maart 2018.

Deel deze pagina: