... / Master / Het vakgebied

Het vakgebied

Waarom Klinische Technologie?

  • Dé combinatie voor studiebollen met uitstekende sociale vaardigheden
  • Veelzijdig en innovatief op het grensvlak van geneeskunde en techniek
  • Jij bent een belangrijke schakel in het veilige toepassen van geavanceerde medische technologieën.
  • De gelegenheid om met zeer geavanceerde onderzoeksfaciliteiten te werken
  • Het beste van drie instituten van wereldniveau in Delft, Leiden en Rotterdam

Klinische Technologie in context
Het toekomstperspectief voor klinisch technologen is veelbelovend. In de gezondheidszorg worden steeds complexere technieken gebruikt, waarbij klinisch technologen onmisbaar zijn om de techniek optimaal in te zetten bij het zorgtraject van de patiënt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als technisch-medisch professional in een ziekenhuis. Je levert dan direct een bijdrage aan het welzijn van de patiënt door het maken van  geavanceerde medische scans, complexe bestralingsprotocollen of op een veilige manier robotchirurgie toe te passen. Klinisch technologen spelen ook een grote rol bij de invoering van nieuwe technieken in de zorg en in de medische industrie bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, omdat zij juist de taal van de arts spreken en kunnen meedenken hoe dit te vertalen naar de benodigde technische oplossing. Door hun medische en technische kennis vormen ze een belangrijke schakel tussen de arts en de ontwerper.

Medische technologieën worden steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Geavanceerde scans en innovatieve behandeltechnieken maken nieuwe diagnoses en behandelingen mogelijk die ziekten in een vroeger stadium kunnen opsporen en meer gericht zijn op de individuele patiënt.

Bij het gebruik van complexe medische apparatuur is alleen medische kennis van de patiënt niet meer voldoende. Kennis van de onderliggende technische principes en beperkingen van het apparaat zijn onmisbaar om tot een goede diagnose of succesvolle behandeling te komen.

In de praktijk
Neem bijvoorbeeld een patiënt die een auto ongeluk heeft gehad en een speciale op maat gemaakte prothese nodig om zijn/haar kaak te herstellen. Een klinisch technoloog gaat met de patiënt een CT-scan maken, analyseert aan de hand van de beelden hoe de prothese eruit moet komen te zien, zorgt in overleg met de fabrikant dat de prothese op maat wordt geprint met geavanceerde 3D rapid prototyping technieken en staat naast de chirurg op de operatiekamer om met computernavigatie ervoor te zorgen dat de prothese optimaal geplaatst wordt. Belangrijk is dat de klinisch technoloog de technische kennis heeft, en weet hoe de prothese het best vormgegeven kan worden om de belastingen te kunnen weerstaan, maar ook de medische kennis om specifiek op de patiënt-situatie een voorstel te doen hoe de prothese te plaatsen tijdens de operatie. Nu de techniek in de gezondheidszorg een steeds belangrijker rol speelt, is er een groeiende behoefte aan professionals die op het grensvlak van techniek en zorg kunnen opereren, die kennis hebben van het functioneren van het menselijk lichaam, van de medische technologie en die in staat zijn om hun kennis in samenwerking met de behandelend arts toe te passen door zelfstandig technisch medische handelingen bij patiënten uit te voeren.

Verschil met geneeskunde
De klinisch technoloog is een specialist in een bepaalde medische technologie. Vanwege deze expertise maakt hij/zij deel uit van het behandelteam, maar de behandelend arts ziet als eerste de patiënt en roept de hulp in van een klinisch technoloog voor zijn specifieke technisch medische kennis. In die zin is een klinisch technoloog te vergelijken met een radioloog of anesthesioloog wiens expertise ook ingeroepen wordt door de behandelend arts om een deel van het diagnose-behandelproces te verzorgen.

Verschil met biomedische technologie
De biomedisch technoloog of ingenieur ontwerpt medische apparatuur die veelal gebaseerd zijn op mechanische, elektronische en natuurkundige principes. De toepassing van de technologie op de patiënt is voorbehouden aan klinisch technologen.?