... / Master / Na je opleiding

Na je opleiding

Vooruitzichten
Na het afronden van de bacheloropleiding Klinische Technologie en de masteropleiding Clinical Technology ben je een gecertificeerd klinisch technoloog. De vooruitzichten voor klinisch technologen op de arbeidsmarkt zijn veelbelovend. Techniek wordt steeds belangrijker binnen de gezondheidszorg en zorgt voor een groeiende behoefte aan technisch onderlegde medische professionals. Daarnaast staat de industrie te springen om mensen met een technische achtergrond en zou je aan de slag kunnen als onderzoeker bij universiteiten in de richting van medische technologie.

Wat doet een klinisch technoloog?
Klinisch technologen werken op het grensvlak van geneeskunde en techniek. Ze hebben kennis van de technieken die binnen een ziekenhuis of zorginstelling wordt gebruikt binnen een medische behandelteam. Voor dat deel van het diagnosebehandelproces waar klinische technologen voor verantwoordelijk zijn mogen zij ook zelfstandig bepaalde medische handelingen uitvoeren zoals het geven van een injectie.

Als klinisch technoloog werk je altijd in een multidisciplinair team. Je kunt bijvoorbeeld werken op de afdeling Radiologie waar je geavanceerde scans analyseert om afwijkingen in de hersenen en de zenuwen op te sporen of de exacte locatie van een tumor vast te stellen. Of je bereidt operaties voor door deze te simuleren met biomechanische computermodellen en je ondersteunt de chirurg met operatierobots. Ook kan je verantwoordelijk zijn voor de invoering van nieuwe behandeltechnieken, zoals innovatieve wijzen om medicijnen nauwkeuriger toe te dienen.

Klinisch technologen kunnen ook werken in een medisch-technische functie zonder direct contact met patiënten. Bijvoorbeeld om de productiviteit en kwaliteit in een zorginstelling te verhogen met de verbetering van bestaande of de invoering van nieuwe technologieën.
Met je kennis van zowel geneeskunde als techniek kun je als klinisch technoloog ook aan de slag in de medische industrie als verbinding tussen artsen en technisch ontwerpers. Zo speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe medische technologieën.?