Maatregelen in het Erasmus MC: de zorg gaat veilig door
Welke maatregelen treffen wij?
Het Erasmus MC is en blijft veilig te bezoeken. We hebben maatregelen getroffen om uw bezoek zo veilig mogelijk te maken en besmettingen te voorkomen:
- Al onze medewerkers dragen in de publieke ruimten een mondneusmasker, op het moment dat zij in beweging zijn. Dat zijn de gebieden die toegankelijk zijn voor patiënten, bezoekers en begeleiders.
- Wanneer onze zorgverleners direct contact hebben met patiënten, dragen zij een medisch mondneusmasker of faceshield/veiligheidsscherm. Dit geldt op de poliklinieken, verpleegafdelingen en op afdelingen als bloedafname en radiologie.
- We zorgen ervoor dat besmette patiënten gescheiden blijven van andere patiënten.
- Het ziekenhuis is zo ingericht dat patiënten en bezoekers op veilige afstand van elkaar kunnen blijven, ook in de wachtruimten.
- We verdelen de afspraken over de dag, zodat er niet te veel patiënten op hetzelfde moment in het ziekenhuis zijn.
- Zorgverleners geven u tijdelijk geen hand om overdracht van bacteriën en virussen te voorkomen. Al onze zorgverleners zijn getraind in goede handhygiëne en worden al bij milde klachten getest op het coronavirus. Daarnaast zorgen wij voor extra schoonmaak van spreek- en behandelkamers. Om u goede zorg te kunnen geven is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tussen u en de zorgverlener. Met alle beschermende maatregelen zorgen we ervoor dat het risico van overdracht van het virus minimaal is.
Maatregelen voor u als patiënt van het Erasmus MC
In het Erasmus MC gaat de normale zorg veilig door. Alle specialismen houden spreekuur op de poliklinieken. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet u zich wel aan een aantal maatregelen houden:
- Draag een eigen mondneusmasker als u ouder bent dan 13 jaar. Heeft u als patiënt corona-achtige klachten? Dan ruilen wij uw eigen masker bij binnenkomst in het ziekenhuis om voor een medisch mondneusmasker.
- Houd altijd uw mondneusmasker op: ook in de wachtruimten, behandelkamers en patiëntenkamers
- U mag uw mondneusmasker alleen kort afdoen om te eten en te drinken (op 1,5 meter) of als dit noodzakelijk is voor de behandeling.
- Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Wacht even op elkaar als dat nodig is.
- Geef geen hand.
- Was uw handen regelmatig met water en zeep en raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
- Hoest en/of nies in de binnenkant van uw elleboog.
- Gebruik wegwerkzakdoeken of tissues.
- Betaal contactloos bij het in- of uitrijden van de parkeergarage
- Begeleiding op de polikliniek en bezoek op de kliniek tijdens uw opname is beperkt. Neem maximaal één begeleider mee en nodig maximaal één bezoeker uit tijdens uw opname. Meer informatie lest u in onze bezoekregels.
- Kom zo kort mogelijk van tevoren naar uw afspraak (maximaal 10 minuten). Bent u te vroeg? Wacht dan in de centrale ruimte (het Plein of de Passage) waar u het ziekenhuis binnenkomt.
- Volg de snelste route naar uw afspraak en verlaat het ziekenhuis direct na afloop van uw bezoek.
Veilige zorg
Uw afspraak in het Erasmus MC
U ontvangt persoonlijk bericht over uw afspraak in het ziekenhuis. Het is niet nodig om zelf over geplande afspraken te bellen. Wij raden u aan om uw e-mail en telefoon in de gaten te houden als u binnenkort een afspraak heeft. Let op: wij bellen met een anoniem nummer. Neem alstublieft de telefoon op zodat we met u kunnen overleggen.
Krijgt u een uitnodiging om naar het spreekuur te komen, dan is het belangrijk voor uw gezondheid dat u komt. U krijgt 3 dagen vóór uw bezoek aan de polikliniek een sms met daarin het verzoek de COVID-19 vragenlijst in te vullen door in te loggen op Mijn Erasmus MC. Heeft u klachten die lijken op een besmetting met het coronavirus, dan nemen we samen met u beschermende maatregelen.
- Uw zorgverlener kan bijvoorbeeld besluiten uw afspraak uit te stellen als dat medisch verantwoord is.
- Het kan ook zijn dat uw zorgverlener u eerst wilt laten testen op het coronavirus.
- Of u in een speciale isolatiekamer ontvangt en u tijdens uw bezoek een mondkapje draagt.
Kom niet naar het ziekenhuis zonder overleg met uw behandelaar als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, koorts, kortademigheid of hoesten. Heeft uw begeleider deze klachten, vraag dan iemand anders mee te gaan. Lukt dit niet? Overleg dan met uw behandelaar. Dat geldt ook voor kinderen en hun ouders/verzorgers.
Uw zorgverlener kan beslissen dat u een telefonische afspraak krijgt of een videoconsult. Zo houdt u toch direct en persoonlijk contact met uw zorgverlener, maar hoeft u niet naar het ziekenhuis te komen voor uw zorg.
Uitstellen van uw afspraak
Wij vinden het belangrijk dat u de zorg krijgt die u nodig heeft. Uw zorgverlener bekijkt wat het beste is in uw situatie. Als hij of zij u uitnodigt voor het spreekuur of u oproept voor een(dag)opname, dan is het belangrijk voor uw gezondheid dat u komt. Stel zorg niet onnodig uit en blijf niet rondlopen met klachten. Zorg is veilig in het Erasmus MC. Neem bij ongerustheid contact op met de desbetreffende polikliniek of afdeling. Wij zijn er om uw onzekerheden weg te nemen.
Mocht u er zich toch niet comfortabel bij voelen, dan kunt u de afspraak uiterlijk 24 uur van tevoren kosteloos wijzigen. Gaat het om een behandeling of operatie, neemt u dan contact op met de desbetreffende afdeling.
Uw opname of behandeling in het Erasmus MC
U ontvangt persoonlijk bericht over uw opname of dagbehandeling in het ziekenhuis. Het is niet nodig om hierover zelf te bellen. Wij raden u aan om uw e-mail en telefoon in de gaten te houden als u binnenkort een geplande opname of dagbehandeling heeft.
Oncologische (dag)behandelingen zoals chemotherapie of bestraling en geplande opnames gaan door zoals afgesproken. Als dit verandert, dan ontvangt u daarover persoonlijk bericht.
Ik ben ongerust, met wie kan ik contact opnemen?
Overige maatregelen
Sommige specialismen, centra en poliklinieken hebben een eigen pagina met veelgestelde vragen rondom het coronavirus.
Maatregelen voor u als bezoeker of begeleider
Registratie van bezoekers
Bezoekers van patiënten in de kliniek worden vanaf dinsdag 9 februari geregistreerd. Deze registratie is bedoeld om de aanscherping van de bezoekregels te controleren en handhaven. Bij de registratie worden niet meer gegevens gevraagd dan voor dit doel noodzakelijk is. De registratiegegevens worden aan het einde van de dag vernietigd.
Avondklok en ontslagen patiënt ophalen
Familieleden die een patiënt komen ophalen die laat op de avond met ontslag gaat, vallen in de categorie mantelzorger. Zij zijn geoorloofd om op straat te zijn tijdens de avondklok. Een eigen verklaring volstaat hierbij.
In een acute of spoedsituatie mogen de documenten achteraf getoond worden, mocht u staande gehouden worden.
Bezoekregels
Vanwege de opkomst van de Britse variant van het SARS-CoV-2 virus worden landelijk extra maatregelen genomen. Voor het Erasmus MC gelden vanaf zaterdag 23 januari daarom aangescherpte bezoekregels:
- Bezoekers met COVID-klachten: kom niet naar het Erasmus MC, ook al zijn deze klachten minimaal en laat u testen.
- Uw veiligheid en die van onze medewerkers zijn het allerbelangrijkste. Doe daarom de Corona vragentest voordat u naar het ziekenhuis komt.
- Houd 1,5 meter afstand van elkaar, ook als u een opgenomen patiënt bezoekt.
- Wij vragen iedereen van 13 jaar en ouder een eigen mondneusmasker of veiligheidsscherm (faceshield) te dragen bij het bezoek aan het Erasmus MC.
- Houd altijd uw mondneusmasker op: ook in de wachtruimten, behandelkamers en patiëntenkamers.
- U mag uw mondneusmasker alleen kort afdoen om te eten en te drinken (op 1,5 meter).
- Ouders van opgenomen kinderen dragen tijdens zorgmomenten een mondneusmasker.
- Verlaat de patiëntenkamer zo min mogelijk, bezoek geen andere patiëntenkamer of patiëntgebonden ruimten op de afdeling, zoals een koffie/thee lounge. Verlaat na het bezoek het ziekenhuis zo snel mogelijk.
- Uitzonderingen op de bezoekregels hoort u van onze medewerkers.Aparte bezoekregels gelden voor Erasmus MC-Sophia (zie onder)
Begeleiding bij afspraak polikliniek
- Maximaal 1 begeleider per patiënt toegestaan.
- Bent u te vroeg? Wacht dan in de centrale ruimte (het Plein of de Passage) waar u het ziekenhuis binnenkomt.
Bezoek aan kliniek
- Maximaal 1 bezoeker per patiënt per dag tussen 11.00 - 19.30 uur.
- AD-gebouw (meerpersoonskamers) maximaal 1 bezoeker per patiënt tussen 11.00 - 19.30 uur volgens bezoekrooster.
- Uitzondering: als de patiënt na 19:30 uur wordt ontslagen, mag het bezoek blijven tot na bezoektijd om de patiënt te begeleiden bij het ontslag.
Bezoek aan de intensive care (volwassenen)
- Bezoek unit A/B 1 uur per dag (13:00 - 14:00 uur), maximaal 2 bezoekers per dag per patiënt.
- Bezoek unit C/D 1 uur per dag (15:00 - 16:00 uur), maximaal 2 bezoekers per dag per patiënt.
- IC-8 1 uur per dag (13:30 - 14:30 uur), maximaal 2 bezoekers per dag per patiënt.
- Wisseling van bezoekers op dezelfde dag is niet toegestaan.
Voor bezoek aan de Intensive Care Volwassenen Hartbewaking gelden deze regels: - Bezoek unit E/F 1 uur per dag (binnen de tijdsperiode 11:00-19:30), maximaal 2 bezoekers per patiënt per dag.
- Wisseling van bezoekers op dezelfde dag is niet toegestaan.
Bezoek aan het Sophia Kinderziekenhuis
Bij begeleiding van een afspraak op de polikliniek:
- Maximaal 1 ouder of begeleider per kind toegestaan.
- De andere ouder kan desgewenst via videobellen meekijken en –luisteren.
Bij bezoek aan de kliniek (opname):
- Alléén bezoek van 2 ouders/verzorgers is toegestaan.
Bezoek Intensive care kinderen (ICK) en Intensive care neonatologie (ICN):
- Volg de bezoekregels van de afdeling.
Blijven slapen in coronatijd
Na toestemming van de arts of verpleegkundige mag u bij uw naaste of zieke kind blijven slapen. Ook nu het coronavirus er is. Wij vragen u dan wel om iedere dag een vragenlijst in te vullen over uw eigen gezondheid. Omdat wij dit iedere dag opnieuw aan onze logees vragen, kunnen wij goed in de gaten houden of er iemand misschien verschijnselen van corona ontwikkelt. Wij doen dit voor de veiligheid van onze patiënten, en voor uw en onze gezondheid.