... / ... / Het nieuwe ziekenhuis / Waarom een nieuw ziekenhuis?

Waarom een nieuw ziekenhuis?

Blijven vernieuwen.

Bestaande ziekenhuisgebouw is verouderd
Dijkzigt 1962Het hoofdgebouw van het Erasmus MC is na ruim 50 jaar behoorlijk verouderd. Een academisch ziekenhuis is een facilitaire voorziening waarin technologische vooruitgang een grote rol speelt. Bovendien stellen hedendaagse voorschriften en regelgeving hoge eisen.
Het gebouw aanpassen aan de moderne eisen en voorschriften, was geen reële optie, mede met het oog op toekomstige ontwikkelingen.

Er is besloten om een nieuw academisch centrum te bouwen voor de deur van het huidige Dijkzigtgebouw. Om de bouwperiode te overbruggen, is het oude gebouw tussen 2004 en 2008 gerenoveerd en van binnen gemoderniseerd.

Onstaansgeschiedenis van het Erasmus MC in een notendop  Coolsingelziekenhuis
Het ziekenhuis van het Erasmus MC is oorspronkelijk begonnen als het Coolsingelziekenhuis. Dit ziekenhuis, dat dateerde uit het midden van de 19e eeuw, stond op de hoek van de Coolsingel en de Van Oldenbarneveltstraat. Het ziekenhuisgebouw werd verwoest tijdens de brand die het gevolg was van het bombardement van Rotterdam in mei 1940.

Na de oorlog werd het Dijkzigtziekenhuis gebouwd, dat eind 1961 in gebruik werd genomen als opvolger van het Coolsingelziekenhuis. Het Dijkzigtziekenhuis dankt zijn naam aan de wijk waarin het gebouwd is.
In 1965 wordt Rotterdam aangewezen als locatie voor de 7e medische faculteit van Nederland. Het Dijkzigt wordt het bijbehorende academische ziekenhuis, het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR).
In 1971 fuseert het Sophia kinderziekenhuis met het AZR en in 1993 verhuist het Sophia naar een nieuw gebouw op het Hoboken terrein bij het AZR.
In 1995 voegt het Daniel den Hoed Oncologisch Centrum zicht als derde partner bij het AZR. In 2018 zal de Daniel ook verhuizen naar de locatie Hoboken, als de nieuwbouw gereed is. 
Op 1 juni 2002 ontstaat het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, een samenwerking tussen de medische faculteit, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het AZR: het Erasmus MC Rotterdam.

Nieuwbouw, lang proces
Eindbeeld 2017In 2002 kreeg de nieuwbouworganisatie de startbrief van de toenmalige Minister van Volksgezondheid waarmee de plannen uitgewerkt konden gaan worden voor het nieuwe ziekenhuis. In 2004 is gestart met Fase 0, het bouwklaar maken van het terrein.
Het nieuwe ziekenhuisgebouw, waarvan de bouw eind 2009 is gestart, zal in 2018 in gebruik genomen worden.
Overigens zal een belangrijk deel van de bestaande gebouwen, zoals de faculteitstoren, het onderwijscentrum en het Erasmus MC-Sophia, gewoon in gebruik blijven. Het Erasmus MC-Daniel den Hoed gaat de locatie aan de Groene Hilleweg verlaten om naar de nieuwbouw in het centrum te verhuizen.

Niet groter, wel efficiënter eenbedskamer
De totale vloeroppervlakte van het ziekenhuis zal in 2018 niet veel groter zijn dan nu. Door efficiënter te werken, wordt bereikt dat er minder vierkante meters nodig zijn.
Dit is vooral merkbaar bij de poliklinieken. Doordat de verschillende specialismen niet elk hun eigen polikamers hebben maar ruimtes delen, kan de bezetting van de spreek- en behandelkamers strakker gepland worden. De beschikbare meters worden zo efficiënter gebruikt.
Door uitsluitend eenpersoonskamers te maken wordt de kans op infecties verkleind en de rust van de patiënt bevorderd. Dit verkort de gemiddelde ligduur per patiënt, terwijl de zorgkwaliteit verhoogt.
In de nieuwbouw komen extra vierkante meters publieksgebied met glazen overkapping tussen de gebouwen. Het ruime, lichte publieksgebied geeft meer mogelijkheden om comfortabel te verblijven en verbindt de verschillende locaties met elkaar. Zo ontstaat een 'medische stad in de stad'.

Contact
Heeft u vragen over de nieuwbouw? Mail ons dan: nieuwbouw@erasmusmc.nl