... / ... / Het nieuwe ziekenhuis / Waarom een nieuw gebouw hier?

Waarom een nieuw gebouw hier?

In het hart van de stad.

Waarom is er besloten om, bijna letterlijk, voor de deur van het bestaande ziekenhuis een Vogel view 03 def lowres nieuw gebouw neer te zetten? Met alle overlastgevolgen van dien? Wat was nu makkelijker geweest dan aan de rand van de stad een lege kavel te zoeken en daar een helemaal nieuw ziekenhuis neer te zetten, inclusief onderwijscentrum en onderzoeksafdelingen?

Er hebben veel overwegingen en perspectieven een rol gespeeld bij deze keuze. Vanuit verschillende invalshoeken valt dus een antwoord te geven op deze vraag.

Vanuit het ziekenhuis
Het Erasmus MC wil graag een goede, aantrekkelijke werkgever en opleider zijn. Een relevant element daarbij is de vestigingslocatie, zeker voor studenten. Goed zichtbaar, goed bereikbaar en middenin de samenleving. Dan past het niet om aan de rand van de stad te gaan zitten, ver van het centrum vandaan, ver van allerlei verbindingen en stedelijke voorzieningen.
Bovendien spelen hier de kosten ook een rol. De middelen om een totaal nieuw complex neer te zetten zijn niet voorhanden. Op deze manier is de nieuwbouw van het ziekenhuis met inbegrip van het Daniel den Hoed Oncologisch Centrum, inclusief alle tijdelijke maatregelen, goedkoper dan wanneer alles van de grond af aan opnieuw opgebouwd zou worden. Dit besluit is bovendien in 2000 genomen toen het Sophia Kinderziekenhuis nog net nieuw was.

Milieu Ecologische voetafdruk
Ook vanuit het oogpunt van milieu is het een goede keuze want niet het gehele Erasmus MC complex, met faculteit, Thoraxcentrum en Sophia kinderziekenhuis hoeft opnieuw gebouwd te worden. Er wordt handig gebruik gemaakt van de bestaande bebouwing en, waar nodig, worden de bestaande gebouwen uitgebreid en/of gerenoveerd.
Bovendien wordt het nieuwe ziekenhuis zo duurzaam mogelijk gebouwd; denk aan het bouwmateriaal, bouwmethoden, energieverbruik etc.
Dit scheelt toch in de omvang van de ecologische voetafdruk van het Erasmus MC als geheel.

Vanuit de gemeente
Ook de gemeente ondersteunt deze beslissing. Het Erasmus MC is een grote werkgever Erasmus MC op Rotterdam centrumkaartbinnen de gemeente Rotterdam en omgeving. Deze werkgelegenheid in de binnenstad houden heeft een aantal voordelen. Het houdt de stad levendig en ook Hoboken, het stadsdeel waar het Erasmus MC staat, krijgt hierdoor een economische en 'menselijke' impuls. Een groot bedrijf trekt ook altijd weer gerelateerde bedrijvigheid aan en die wordt (voor een groot deel) ook in Hoboken gepland, waardoor dit stadsgebied zich kan blijven ontwikkelen. Bovendien is het voor een stad van belang om een medische voorziening binnen handbereik te hebben.

Vanuit het onderwijs
Ook hier speelt het een rol dat men studenten graag tegemoet wil komen door te zorgen dat ze hun opleiding op een aantrekkelijke locatie te kunnen volgen. Makkelijk bereikbaar per fiets of openbaar vervoer zijn, onder meer, aspecten die een faculteit een aantrekkelijke opleider én werkgever maken.

Postzegel
Ondanks dat het geen sinecure is om op een postzegel grond, pal naast een ziekenhuis in bedrijf een nieuw ziekenhuisgebouw neer te zetten, is op grond van dergelijke overwegingen als hierboven geschetst, besloten dat toch te doen. Dit betekent een uitdaging voor de bouwers.

Luchtfoto Waarom hier?