... / ... / ... / Zorgconcept / Erasmus MC-paden

Erasmus MC-paden

Dezelfde dag met behandelplan naar huis.

In een ‘state of the art’ ziekenhuis is het traject (proces) dat de patiënt doorloopt, dus van diagnostiek tot en met behandeling, zoveel mogelijk vooraf gepland. Waar mogelijk worden afspraken op één dag vastgelegd, waardoor de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Als derdelijns ziekenhuis en ziekenhuis gelegen in de binnenstad van Rotterdam is echter ook een groot deel van de zorg niet vooraf planbaar. Maar ook dan wordt zoveel mogelijk gewerkt met vaste behandeltrajecten. Het Erasmus MC werkt op dit moment hard aan de ontwikkeling van deze klinische of behandelpaden.

Reeks afspraken op één dag
Bij klinische- of behandelpaden wordt het proces dat de patiënt in het UMC van de toekomst doorloopt geoptimaliseerd. De patiënt is uniek, maar het probleem herhaalt zich. Juist die herhaling biedt aanknopingspunten om vooraf de logistieke stappen in een traject van diagnostiek en behandeling in beeld te brengen en tijd te reserveren bij de verschillende diagnostische afdelingen en specialismen die bij de behandeling betrokken moeten worden. Streven is om – voor planbare zorg - de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis te laten komen, dan nu vaak het geval is: zo mogelijk wordt op één dag een reeks afspraken gepland en gaat de patiënt aan het eind van de dag met een behandelplan naar huis.

'Verpozen' in plaats van 'wachten'
Dit betekent ook dat ‘wachten’ op zo’n dag een andere betekenis krijgt: tussen verschillende afspraken door is er tijd om even ‘te verpozen’. Hiertoe wordt het publieksgebied van het nieuwe gebouw ingericht met prettige voorzieningen om te zitten (ook in de groen ingerichte atria), wat te lezen, even koffie te drinken, informatie op te zoeken op internet e.d. In een langere pauze kan wellicht een wandelingetje gemaakt worden door één van de omliggende parken of kan een museum worden bezocht. Tijdig ontvangt de patiënt vervolgens een signaal dat hij weer bijna aan de beurt is (via een 'PoliFoon' of een smartphone app).