... / ... / Achtergrond nieuwbouw / Sjablonen

Sjablonen

Een 'stempel' voor zich herhalende functies

Bij het ontwerp van de inrichting worden sjablonen gebruikt. Een sjabloon is een standaardindeling voor functies die op meerdere plaatsen in het gebouw zijn terug te vinden.

Een sjabloon is dan als het ware een stempel dat herhaaldelijk wordt gezet, daar waar het binnen een functionele vlek van toepassing is. Ruimten worden ontworpen voor een bepaalde activiteit
en niet zozeer toegewezen aan personen of specialismen. Uiteraard kunnen, waar nodig, speciale voorzieningen toegevoegd worden.

Waar toegepast?
Sjablonen worden toegepast voor verpleegafdelingen, poliklinieken, kantoor- en stafaccommodatie en repeterende elementen van het Facilitair bedrijf.

Voordelen
Het gebruik van sjablonen heeft een aantal voordelen. Zo kan er efficiënter gewerkt worden in het ontwerpproces. Niet elke ruimte hoeft apart te worden ontworpen maar ruimten met dezelfde functie, worden in één proces ontworpen en getoetst. Ook voor personeel is het efficiënter dat ruimten met dezelfde functie op dezelfde manier zijn ingedeeld; mensen kunnen moeiteloos in het hele ziekenhuis hun weg vinden in een bepaalde ruimte. Denk hierbij, naast het primaire werkproces ook aan bevoorrading, schoonmaak etc.

Sjabloon van de ambulante zorg

Standaardafmetingen
Het werken met sjablonen betekent ook dat ruimten standaardafmetingen hebben. Op de polikliniek zal bijvoorbeeld gewerkt worden met 3 typen kamers: een spreekkamer, een onderzoekkamer en een gecombineerde spreek-/onderzoekkamer. Voor het ene specialisme is dit misschien iets ruimer dan nodig maar voor het andere is dit de noodzakelijke omvang. Door alle spreek-/onderzoekkamers even groot te maken ontstaan er later geen problemen als kamers door een ander specialisme gebruikt gaan worden.