Neuromusculair centrum

Pioniers in het behandelen van het Guillain-Barré Syndroom en CIDP

Neuromusculair centrum

Pioniers in het behandelen van het Guillain-Barré Syndroom en CIDP

 
Een landelijk (NFU) erkend expertise centrum.
Lees meer

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) en CIDP zijn zeldzame, ontstekingsachtige aandoeningen van de zenuwen. In het Erasmus MC zijn patiënten met deze ziekten voor het eerst behandeld met een speciale eiwitoplossing (intraveneus immunoglobuline). Deze behandeling is inmiddels wereldwijd overgenomen.

Het neuromusculair centrum van het Erasmus MC heeft veel ervaring in het herkennen en behandelen van neuromusculaire ziekten, waaronder het Guillain-Barré Syndroom en CIDP, maar ook de ziekte van Pompe en mitochondriële ziekten. Deze aandoeningen vragen om een heel specifieke en deskundige aanpak, waarbij verschillende specialisten de krachten bundelen. Daarbij kunt u denken aan neurologen, kinderneurologen, kinderartsen, intensivisten, revalidatieartsen en artsen verbonden aan het centrum voor thuisbeademing .

Multidisciplinair, ervaren en innovatief
Iedereen die we binnen het neuromusculair centrum behandelen, kan rekenen op de deskundigheid van het complete team. Jaarlijks zien we veel  patiënten met het Guillain-Barré Syndroom en  CIDP, maar ook veel patienten met andere neuromusculaire ziekten, met name de ziekte van Pompe en met mitochondriële aandoeningen . Daardoor is er een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Zo onderzoeken we de oorzaken van deze ziekten en ontwikkelen we nieuwe behandelmethoden voor deze aandoeningen.

Samen topzorg bieden
Specialisten van verschillende afdelingen van het Erasmus MC werken binnen het neuromusculair centrum nauw met elkaar samen om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Zij werken ook samen met specialisten in collega-ziekenhuizen die patiënten naar ons doorverwijzen voor diagnose, behandeling en controle. Om nieuwe behandelmethoden en medicijnen te ontwikkelen werken zij zelfs wereldwijd samen, want alleen op die schaal is goed onderzoek naar zeldzame aandoeningen als het Guillain-Barré Syndroom en CIDP mogelijk.

Lees minder