... / ... / Over MS / Wat is MS?

Wat is MS?

Het centraal zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het CZS ontvangt via de zenuwen elektrische signalen vanuit het gehele lichaam en stuurt vervolgens via dezelfde weg weer signalen naar de spieren en organen. Multipele sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel (en geen spierziekte), waarbij ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg ontstaan.    

 

De oorzaak van MS is niet goed bekend, maar aangenomen wordt dat zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol spelen. Een deel van de schade wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Daarom wordt MS ook wel een auto-immuunziekte (auto=zelf) genoemd. Door de ontstekingsreactie die hierbij ontstaat raakt myeline, de beschermende laag rondom de zenuwen, en ook de zenuw zelf beschadigd. Myeline zorgt er normaal gesproken voor dat signalen sneller worden doorgegeven. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop isolatie van elektrische draden zorgt voor een betere geleiding van de stroom.    

 

Het gevolg van de beschadiging van myeline en de zenuwen is dat het doorgeven van signalen door deze zenuwen verstoord wordt. Hierdoor kunnen verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. Op de plaats waar myeline beschadigd raakt ontstaat littekenweefsel (sclerose).

De klachten die kunnen ontstaan zijn per persoon erg verschillend en zijn afhankelijk van de plaats waar de ontstekingen in het centraal zenuwstelsel optreden. De eerste verschijnselen beginnen meestal op een leeftijd tussen 20 en 50 jaar. Deze kunnen bestaan uit klachten van de ogen (slecht zien), krachtsvermindering, problemen met het evenwicht, gevoelsstoornissen (tintelingen, branderig gevoel), blaas- en darmstoornissen, sexuele stoornissen en vermoeidheid.