... / ... / Wetenschappelijk onderzoek / Gezonde vrijwilligers gezocht!

Gezonde vrijwilligers gezocht!

Momenteel is het MS centrum ErasMS bezig met een meerjarig onderzoeksproject, waarin we onderzoek doen naar het bestaan van verschillen in bepaalde kleine stukjes erfelijk materiaal van Multiple Sclerosis (MS) patiënten. De laatste jaren zijn daarin al een aantal interessante bevindingen gedaan. Bepaalde verschillen in het erfelijk materiaal (genetische variatie) komen bijvoorbeeld vaker voor bij MS patiënten, zonder dat MS echt een ‘erfelijke ziekte’ is in de klassieke zin van het woord. We weten echter nog niet hoe deze stukjes erfelijk materiaal bij MS patiënten kunnen leiden tot het ziektebeeld en hoe het komt dat de ziekte MS bij elke patiënt weer anders verloopt.

Een belangrijke vraagstelling in het huidige onderzoek is of deze genetische variatie ook leidt tot een afwijkende hoeveelheid eiwit ten opzichte van personen zonder MS. Hierdoor kunnen we onderzoeken of deze variaties een rol in het ontstaan en verloop van MS hebben.

Daarom is het voor dit onderzoek erg belangrijk dat we ook bloed hebben van mensen zonder MS. Kent u iemand in uw omgeving die jonger dan 55 jaar is en geen MS heeft en die bereid is om eenmalig mee te komen tijdens uw bezoek aan de polikliniek en tijdens dit bezoek bloed voor dit belangrijke onderzoek wil afstaan, zou dit voor dit onderzoek erg fijn zijn.

U kunt deze persoon zelf direct vragen om mee te komen tijdens uw reguliere afspraak en zijn of haar deelname kenbaar te maken aan een van onze MS-verpleegkundigen of aan uw behandelend arts.

Indien u nog vragen hebt omtrent de procedure of het onderzoek, kunt u uiteraard contact opnemen met een van de onderstaande arts-onderzoekers via mscentrum@erasmusmc.nl of op telefoonnummer 010-7035068.

Drs. K.L. Kreft, MSc     
Prof. Dr. R.Q. Hintzen, neuroloog