... / ... / Wetenschappelijk onderzoek / Studie naar families met MS

Studie naar families met MS

Multiple Sclerose (MS) is een auto-immuun ziekte die in Nederland bij 1 op 1000 inwoners voorkomt. Tot op heden zijn ongeveer 60 genen ontdekt die het risico op MS verhogen, maar de exacte rol hiervan is nog niet goed opgehelderd. Er loopt momenteel in het Erasmus MC te Rotterdam een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de genetische factoren op het ontstaan van MS. Voor dit onderzoek zoeken we families waarin meerdere familieleden MS hebben.

Voor wie is dit onderzoek bedoeld:

  • families waarin 3 of meer mensen MS hebben.
  • families waarin 2 of meer eerstegraads familieleden MS hebben (bijv. nog een vader of moeder, broer of zus, zoon of dochter).
  • families waarin 2 of meer mensen MS hebben, die niet eerstegraads verwant zijn (bijv. nog een neef, nicht, tante of oom met MS; maar ook achterneven en -nichten).
  • tweelingen met MS
  • families met 2 of meer leden met MS waar ook andere auto-immuunziekten voorkomen, zoals diabetes mellitus type I (suikerziekte die al voor de 30e levensjaar is ontstaan), schildklierziekten (traag of snelwerkende schildklier), psoriasis, reuma, ziekte van Crohn en SLE.
  • ook uw familieleden die geen MS hebben (vader, moeder, broer/zus, tante/oom, opa/oma) worden uitnodigen om mee te doen met dit onderzoek en hun bloed af te staan.
  • we nemen ook graag bloed af van personen die als controle groep dienen, zoals uw partner/echtgeno(o)te of (niet verwante) goede vriend(in). Om mee te kunnen doen moet u en uw familieleden 18 jaar of ouder te zijn.

Belasting
Belasting voor u is het afstaan van 4 buisjes bloed waaruit het erfelijke materiaal (DNA) wordt geïsoleerd. Daarnaast wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen.

Contactgegevens
Wanneer u geïnteresseerd bent in deelname of vragen hebt over dit onderzoek, kunt u een mail sturen naar  j.mescheriakova@erasmusmc.nl  of bellen naar 010-7043824.