PROUD studie

Wat is PROUD?
De PROUD studie is een onderzoek, opgezet door het MS centrum van het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam in samenwerking met een aantal perifere ziekenhuizen. Het is een observationele studie met zo min mogelijk interventie met de reguliere zorg, met als doelgroep patiënten met een eerste aanval van (vermeende) demyelinisatie.

Doel van PROUD
Doel van dit onderzoek is om naast klinisch beschikbare parameters ook biologische markers te identificeren, die de etiologie en het beloop van Multipele Sclerose (MS) voorspellen.

Deelnemers PROUD
Dit multicenter onderzoek is een samenwerking van 9 ziekenhuizen. Hieronder zijn de deelnemende centra en hun contactpersonen weergegeven.

Ziekenhuis Rijnstate (Arnhem); Dr. R.H. Boerman
Ziekenhuis Leyenburg (Den Haag); Dr.S.F.T.M. de Bruijn
Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht); Dr. D. Zemel
Catherina-ziekenhuis (Eindhoven); Dr. M. de Rijk
Stichting Oosterscheldeziekenhuizen (Goes); J.C. Doelman
Erasmus Medisch Centrum Rotterdam; Dr. R.Q. Hintzen/ Drs. R.M. van der Vuurst - de Vries/ Drs. T. Runia
Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (Rotterdam); Dr. J.W.B Moll/ J.P.A. Samijn
Sint Franciscus Gasthuis (Rotterdam); L.H. Penning de Vries- Bos
Sint Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg); Dr. L.H. Visser

Hoe werkt het?
Wanneer een patiënt met een eerste aanval verdacht voor demyelinisatie, welke voldoet aan de inclusie criteria, gezien wordt door een neuroloog of arts-assistent, kan hij/zij via deze website aangemeld worden. De persoonlijke gegevens van de geïncludeerde patiënt kunnen via het aanmeld formulier worden doorgegeven. Deze gegevens worden in een aparte database opgenomen. Hierbij wordt door de behandelend arts een studienummer toegekend aan de geïncludeerde patiënt. Dit nummer wordt via een aanmeldformulier bekend gemaakt. Dit studienummer is uniek en is vooraf aan deelnemende centra uitgedeeld.

Vervolgens kan de arts in de PROUD database inloggen (database inloggen) om de nodige medische informatie van de geïncludeerde patiënt in te vullen. In de PROUD database staat aangegeven welke lichaamsmateriaal en welke vragenlijsten wanneer afgenomen moeten worden. Ook kan men hier het studie protocol, patiënten informatie formulieren (PIF) en de nodige vragenlijsten downloaden.

Tenslotte is het voor verder follow-up (verslechtering en/of jaarlijkse controle) van belang dat in de status van de patiënt een duidelijke melding gemaakt wordt van zijn/haar deelname aan de PROUD studie. Dit is bedoeld om te voorkomen dat de patiënt voor de jaarlijkse controle of voor nieuwe uitvalsverschijnselen op de polikliniek verschijnt, zonder dat dit contactmoment in de database genoteerd wordt.

Contactgegevens PROUD

T.F. Runia, arts-onderzoeker 
R.M. van der Vuurst - de Vries, arts-onderzoeker

E-mail: PROUDMS@erasmusmc.nl 
Tel.:  010-7043980