Thema

Wereldwijd voorbereid
Topwetenschappers Jeremy Farrar, Marion Koopmans en Ron Fouchier nemen ons mee in de wereld van nieuwe uitbraken van besmettelijke ziekten en laten zien hoe we ons hier op kunnen voorbereiden.

Uitbraken in het afgelopen decennium hebben ons geleerd dat nieuwe infectieziekten zich blijven voordoen en verspreiden. Dit is een gevolg van wereldwijde veranderingen, zoals bevolkingsgroei en toename van veeteelt en landbouw om de bevolking te voeden, exponentiële groei van reizen (toerisme en handel) en klimaatverandering. Infectieziekten laten zich niet tegenhouden door nationale grenzen en kunnen zich wereldwijd verspreiden. Voorbeelden zijn Zika, Ebola, MERS en vogelgriepvirussen. Deze uitbraken hebben gemeen dat ze onverwacht ontstaan en onze gezondheidszorgsystemen op de proef stellen. Op het moment van een uitbraak is ingrijpen vaak lastig, omdat op korte termijn gebrek is aan betrouwbare diagnostiek, behandelingen en vaccins.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot nieuwe samenwerkingen tussen experts op het gebied van gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen, om beter voorbereid te zijn op toekomstige uitbraken van 'Ziekte X'.

lof 2018-thema