Sprekers

Roland KanaarRoland Kanaar
'Zo houd je je DNA heel'

Hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Genetica aan het Erasmus MC. Met fascinatie voor de werking van moleculen in levende cellen, richt hij zich op het proces van schade en herstel van het DNA. Deze kennis gebruikt hij om patiënten te selecteren voor kankertherapie op maat. Sinds 2017 is hij senior-onderzoeker van het Oncode Institute: de code van kanker sneller kraken.Marileen DogteromMarileen Dogterom
'Celdeling begrijpen vanaf de nanoschaal'

Hoogleraar Biofysica aan de TU Delft. Zij geniet internationale erkenning op het gebied van experimentele cel biofysica. Zij probeert de werking van cellen te begrijpen door ze na te bouwen uit geïsoleerde componenten, wat de weg vrijmaakt voor haar ambitie om synthetische cellen te bouwen. Haar onderzoek concentreert zich op de vraag hoe chromosomen worden verdeeld tijdens de celdeling, een proces dat wordt verstoord door het veel gebruikte kankermedicijn taxol. In 2018 ontving zij de Spinozaprijs.


Ron MathijssenRon Mathijssen
'Het optimaliseren van de behandeling voor een individuele patiënt'

Hoogleraar Geïndividualiseerde Oncologische Farmacotherapie  aan het Erasmus MC en opgeleid tot internist, oncoloog en klinisch farmacoloog. Zijn onderzoek betreft het optimaliseren van oncologische medicatie voor de individuele patiënt. Waarbij hij de interactie tussen geneesmiddelen, voeding en oncolytica onderzoekt en de impact van farmacogenetica op de werking en bijwerkingen van anti-kanker middelen.