Sprekers

Peter ZandstraProf.dr. Peter Zandstra
Stemm Cell Engineering for Regenerative Medicine
Ieder lichaamsdeel ontstaat uit stamcellen. Door stamcellen te isoleren kunnen we ze opkweken tot vele vormen en daarmee het lichaam repareren. In zijn lezing legt Peter Zandstra uit hoe stamcellen werken en hoe artsen ze kunnen gebruiken om beschadigingen en aandoeningen te herstellen.

Peter Zandstra is hoogleraar 'tissue engineering' (weefseltechnologie) aan het Institute of Biomaterials and Biomedical Engineering van de University of Toronto, Canada, en hij bekleedt de Canada Research Chair in Stem Cell Bioengineering. Tevens is hij bestuurder bij het Centre for Commercialization of Regenerative Medicine.

Irene MathijssenProf.dr. Irene Mathijssen
Nieuwbouw van de schedel

Bij aangeboren afwijkingen kunnen stamcellen bijdragen aan de behandeling daarvan. Irene Mathijssen is specialist in afwijkingen van de schedel en het gezicht. Zij laat zien hoe toepassingen van stamcellen en chirurgische precisie deze afwijkingen kunnen herstellen. Oftewel: hoe een arts je botten kan laten groeien.

Irene Mathijssen is bijzonder hoogleraar Craniofaciale Afwijkingen en plastisch chirurg in het Erasmus MC, Rotterdam. Tevens is zij verbonden aan het Craniofaciaal Centrum van Nederland (CFCN) van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Wiro NiessenProf.dr. Wiro Niessen
Het maakbare brein
Kennis opdoen, data vergaren, delen, vernieuwen en verwerken levert ons enorme hoeveelheden gegevens op. Wiro Niessen is een specialist in het verwerken en analyseren van deze 'big data'. In zijn lezing laat hij zien hoe met behulp van de computer 'precision medicine' mogelijk is: preventie en behandeling op de individuele persoon afgestemd.

Wiro Niessen is Medical Delta hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft. Tevens is hij hoofd van de Biomedical Imaging Group Rotterdam; een samenwerkingsverband tussen de afdelingen Medische Informatica en Radiologie van het Erasmus MC.