... / ... / ... / ... / Oncologie / Inwendige of robotgestuurde bestraling

Inwendige of robotgestuurde bestraling

van kleine vormen van keelkanker

Tussen 2000 en 2012, 250 achtereenvolgende patiënten met beperkte vormen van keelkanker werden met radiotherapie behandeld. Een extra hoge dosis precies op de tumor werd ofwel met inwendige radiotherapie danwel met robotgestuurde radiotherapie gegeven. In Nederland is het ErasmusMC het enige ziekenhuis wat beide technieken beschikbaar heeft. In dit onderzoek worden beide vormen van behandeling met elkaar vergeleken.

Resultaten
De resultaten van beide technieken waren gelijkwaardig: zowel op het gebied van genezing als bijwerkingen. Interessant is dat voor beide behandelingen geldt dat ze minstens zo goed zijn als wat in de wereldliteratuur door andere topinstituten is beschreven.

Samenvattend
het ErasmusMC is met de resultaten van zowel inwendige radiotherapie als robotgestuurde radiotherapie toonaangevend. De robotgestuurde radiotherpie is ten opzichte van de inwendige bestraling minder invasief en wordt gegeven zonder narcose. Voordeel van de beschikbaarheid van 2 technieken is dat de voorkeur van een patiënt kan worden meegewogen en wanneer patiënt niet geschikt is voor de inwendige bestraling, de robotgestuurde bestraling probleemloos ingezet kan worden.

Bron: Brachytherapy or stereotactic body radiotherapy boost for early-stage oropharyngeal cancer: comparable outcomes of two different approaches.
Al-Mamgani A, Van Rooij P, Sewnaik A, Mehilal R, Tans L, Verduijn GM, Baatenburg de Jong RJ. Oral Oncol. 2013  Oct;49(10):1018-24