... / ... / ... / ... / Oncologie / Radiotherapie voor kanker van het strottehoof...

Radiotherapie voor kanker van het strottehoofd

In deze studie worden de resultaten van radiotherapie bij een grote groep van patiënten met beperkte vormen van stembandkanker bestudeerd. Genezing, kwaliteit van leven en stemkwaliteit werden beoordeeld.

Kansen
De kansen om een dergelijk tumor langer dan 5 jaar te overleven bleken uitstekend: >80%. De kansen worden beduidend kleiner als patiënten doorgaan met roken tijdens bestraling. Ook wordt de kwaliteit van de stem daar nadelig door beïnvloed. De kwaliteit van leven gaat tijdens en na behandeling achteruit, maar hersteld zich daarna weer geleidelijk. Dat geldt niet voor klachten van een droge mond en slikken: die zijn vaak blijvend. Door de behandeling verbeterd de stemkwaliteit aanzienlijk, maar deze wordt gemiddeld nooit meer normaal.

Concluderend
behandeling met radiotherapie van beperkte vormen van stembandkanker is effectief en betrekkelijk weinig mutilerend, mits de patiënt met roken stopt.

Bronnen:
Radiotherapy for T1-2N0 glottic cancer: a multivariate analysis of predictive factors for the long-term outcome in 1050 patients and a prospective assessment of quality of life and voice handicap index in a subset of 233 patients.
Al-Mamgani A, van Rooij PH, Woutersen DP, Mehilal R, Tans L, Monserez D, Baatenburg de Jong RJ. Clin Otolaryngol.

Radiotherapy for T1a glottic cancer: the influence of smoking cessation and fractionation schedule of radiotherapy.
Al-Mamgani A, van Rooij PH, Mehilal R, Verduijn GM, Tans L, Kwa SL. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013 Jun 25