... / ... / ... / ... / Oncologie / Intensiteit gemoduleerde of robotgestuurde...

Intensiteit gemoduleerde of robotgestuurde bestraling

van neusbijholtekanker

Kanker van de neusbijholten is een zeldzame aandoening. De behandeling van deze soort kanker is zeer ingewikkeld gezien de ligging van de neusbijholten: bij de ogen, bij de oogzenuwen en vlakbij de hersenen. De behandeling bestaat meestal uit operatie gevolgd door bestralen, al dan niet in combinatie met chemotherapie. In een aanzienlijk aantal patiënten is een operatie niet meer mogelijk gezien het risico op schade aan de bovengenoemde structuren. In dat geval wordt er alleen bestraald. Voorheen was dat met conventionele bestralingstechnieken, die gepaard gingen met blijvende schade aan de omringende organen. Om die reden hebben wij intensiteit gemoduleerde en robotgestuurde behandeling geïntroduceerd.

Onderzoeksopzet
In dit onderzoek hebben wij de behandeling van 82 patiënten met kanker van de neusbijholten geanalyseerd. Lokale genezing (controle op de plaats waar de tumor oorspronkelijk ontstond) werd in 75% van de gevallen bereikt. Bij verder analyseren van de impact van de nieuwe bestralingstechnieken op de uitkomsten en de bijwerkingen is duidelijk gebleken dat patiënten die behandeld zijn met de oude technieken in het verleden minder kans op genezing hadden. Daarnaast hadden ze meer kans op blindheid (als gevolg van beschadiging van de ogen en oogzenuwen).

Conclusie
het aanwenden van nieuwe bestralingstechnieken bij de behandeling van neusbijholtekanker heeft geresulteerd in verbeterde kans op lokale genezing met relatief weinig bijwerkingen en goede kwaliteit van leven.

Bronnen:
Highly-conformal intensity-modulated radiotherapy reduced toxicity without jeopardizing outcome in patients with paranasal sinus cancer treated by surgery and radiotherapy or (chemo)radiation.
Al-Mamgani A, Monserez D, Rooij Pv, Verduijn GM, Hardillo JA, Levendag PC. Oral Oncol. 2012 Sep;48(9):905-11
Combined-modality treatment improved outcome in sinonasal undifferentiated carcinoma: single-institutional experience of 21 patients and review of the literature.
Al-Mamgani A, van Rooij P, Mehilal R, Tans L, Levendag PC. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013 Jan;270(1):293-9.