... / ... / ... / ... / Oncologie / Een minder belastende behandeling bij...

Een minder belastende behandeling bij hoofdhalskanker

die niet meer genezen kan worden (2009)

Tussen 1995 en 2006 werden 158 patiënten met hoofdhalskanker, die om verschillende redenen niet meer definitief genezen konden worden, minder intensief volgens het zogenaamde "Christie-schema" bestraald. Redenen voor keuze van het Christie schema kunnen zijn: hoge leeftijd, ver voortgeschreden kanker, ernstige bijkomende ziekten, etc. Oogmerk van een de behandeling is beperking van klachten van de kanker en vermindering van de bijwerkingen van de behandeling.
De gemiddelde overleving na behandeling was 17 maanden en 40% overleefde langer dan 1 jaar. Irritatie van huid en slijmvlies werd in respectievelijk 45% en 65% van de patiënten gezien. Vijfenveertig procent had ernstige slikklachten gedurende de behandeling, wat een voedingssonde noodzakelijk maakte. Daarentegen bleef slechts 29% van de  patiënten die langer dan 1 jaar overleefde sondeafhankelijk. Ernstige late bijwerkingen werden in 4.5% van de patiënten gezien.
Het Christie schema lijkt een effectief en veilig alternatief voor patiënten die niet geschikt lijken voor een in opzet genezende behandeling.

Al-Mamgani, L. Tans, P. van Rooij, I. Noever, R. Baatenburg de Jong, P. Levendag.