... / ... / ... / ... / Oncologie / Bestralen na operatie van een speekselklierka...

Bestralen na operatie van een speekselklierkanker

De behandeling van speekselklierkanker bestaat meestal uit een operatie gevolgd door bestraling. De bestraling bestaat in het ErasmusMC uit moderne intensiteit gemoduleerde radiotherapietechniek waardoor het te bestralen gebied beperkt blijft en vervolgens de kans op bijwerkingen geminimaliseerd wordt.

Resultaten
De resultaten van 186 patiënten met speekselklierkanker die behandeld zijn in het Erasmus MC werden recent geanalyseerd. In dit onderzoek is gebleken dat de genezingspercentages uitstekend waren: door de combinatiebehandeling keerde de ziekte slechts in 7% van de gevallen terug. In de helft van deze gevallen kon met operatie met of zonder opnieuw bestralen de ziekte alsnog onder controle worden gebracht. Na de combinatie behandeling waren de bijwerkingen beperkt en de kwaliteit van leven uitstekend. Een recidief behandeling leverde vaak wel ernstige bijwerkingen op.

Conclusie
de gecombineerde behandeling met operatie en nabestraling van speekselklierkanker met moderne bestralingstechnieken resulteert in uitstekende overleving met minimale bijwerkingen en uitstekende kwaliteit van leven.

Bron:
Long-term outcomes and quality of life of 186 patients with primary parotid carcinoma treated with surgery and radiotherapy at the Daniel den Hoed Cancer Center.
Al-Mamgani A, van Rooij P, Verduijn GM, Meeuwis CA, Levendag PC. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2012 Sep 1;84(1):189-95