... / ... / ... / ... / Algemeen / Warthin tumoren.

Warthin tumoren.

Is een afwachtend beleid gerechtvaardigd?

De diagnostische nauwkeurigheid van een cytologische punctie in Warthin tumoren. Is een afwachtend beleid gerechtvaardigd?

Warthin tumoren zijn goedaardige tumoren van de speekselklieren. Zij treden vaak bij ouderen op en geven meestal geen klachten. De vraag is of we voldoende kunnen vertrouwen op een cytologische punctie van deze gezwellen. Immers een operatie heeft altijd risico's, maar stel dat de diagnose niet betrouwbaar zou zijn, zouden we de patiënt ook geen goed doen als we de zwelling laten zitten, maar er zou dan achteraf toch sprake van een kwaadaardigheid zijn. 

Bij 275 patiënten werd er in de periode van 1990 tot en met 2007 met behulp van een cytologische punctie de diagnose Warthin tumor gesteld. 122 patiënten werden geopereerd, zodat we de cytologie konden toetsen aan de uiteindelijke weefseldiagnose. Bij 116 van de 122 patiënten (95.1%) werd de diagnose Warthin tumor histologisch bevestigd, bij 6 patiënten (4.9%) was er sprake van een andere diagnose. Vier maal (3.3%) betrof het een andere goedaardige afwijking, 2 maal (1.6%) een kwaadaardige afwijking. In de laatste gevallen was er wel twijfel aan de diagnose Warthin door de patholoog uitgesproken.

Bij patiënten met een Wartin tumor zonder klachten en/of zonder twijfel bij cytologisch onderzoek kan veilig van operatie worden afgezien.

L.L. Veder, M.A. den Bakker, J.D.F. Kerrebijn (2008)